Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У 2012 Мінюст проведе відбір адвокатів для надання громадянам безкоштовної вторинної допомоги

5 січня 2012, 11:10
1752
4
Реклама

Упродовж 2012 року Мінюст проведе ряд конкурсів з відбору адвокатів, які притягуватимуться державою до надання безкоштовної вторинної допомоги громадянам України з 1 січня 2013 року відповідно до Законом "Про безкоштовну правову допомогу". Вже до кінця 2012 Мінюст укладе з адвокатами необхідні контракти.

Оголошення про конкурс публікуватимуться за 30 календарних днів до дати його проведення на офіційному веб-сайті Мінюсту, а також на веб-сайтах Центру правової реформи і законопроектных робіт при Мінюсті, управлінь юстиції в областях, Києві і Севастополі, а також в місцевих ЗМІ.

Конкурс полягатиме в перевірці теоретичних знань, практичних навичок і умінь претендента в різних галузях законодавства, досвіду надання допомоги в якості захисника під час дізнання, досудового слідства, розгляду кримінальних справ в суді, участі в розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також досвіду представництва інтересів особи в судах, інших держорганах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, уміння правильно використовувати теоретичні знання в практичній діяльності, зокрема - при складанні процесуальних документів.

Сьогодні набуває чинності Порядок і умови проведення конкурсу і вимоги до професійного рівня адвокатів, що залучаються до надання безкоштовної вторинної правової допомоги. Згідно з документом конкурс проводиться в три етапи. Перший включає розгляд і вивчення документів, представлених претендентами, другий - анонімне письмове тестування (на цьому етапі претендентові можуть також запропонувати скласти процесуальний документ), третій - співбесіда з претендентами з метою перевірки їх теоретичних і практичних знань з питань надання правової допомоги.

За результатами конкурсу відберуть претендентів для включення їх в реєстри адвокатів, що надають безкоштовну вторинну допомогу на постійній основі за контрактом або на тимчасовій основі на підставі договору.

З липня 2011, як повідомляє Міністерство, в країні почалося поетапне формування системи надання первинної і вторинної безкоштовної юридичної допомоги громадянам. Вже створені 733 громадських приймалень при територіальних управліннях юстиції для надання первинної безкоштовної юридичної допомоги.

До 1 січня 2013 року Мінюст має намір створити при управліннях юстиції в областях, Києві і Севастополі центри за поданням вторинної правової допомоги. Ці центри допомагатимуть в складанні процесуальних документів, представлятимуть інтереси в судах і інших держорганах, здійснювати захист від звинувачення.

З 1 січня 2013 року безкоштовна допомога надаватиметься особам, що піддалися адміністративному затриманню і админаресту; затриманим органами дізнання або слідства підозрюваним в скоюванні злочинів; обличчям, відносно яких обраний запобіжний захід у вигляді узяття під варту; обличчям, у справах відносно яких участь захисника є обов'язковою. З 1 січня 2014 року вторинна правова допомога надаватиметься також і іншим категоріям осіб

У повному об'ємі усі види безкоштовної правової допомоги надаватимуться з 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини