Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін пропонує на законодавчому рівні встановити вимоги до періодичності перевірок аудиторів

5 січня 2012, 10:25
1180
2
Реклама

На сайті Мінфіну для громадського обговорення розміщений законопроектщо припускає внесення змін до Закон "Про аудиторську діяльність".

Зокрема, пропонується законодавчо закріпити обов'язкове застосування міжнародних стандартів аудиту.


Розробники проекту вважають необхідним ввести необмежений термін дії сертифікату аудитора (на сьогодні він видається на 5 років) і обмежити (до трьох мінімальних заробітних плат) розмір плати за проведення сертифікації.

Систему забезпечення якості аудиторських послуг пропонують удосконалити, встановивши вимоги про проведення перевірок аудиторських фірм і аудиторів, що здійснюють обов'язковий аудит, не рідше за один раз в три роки, перевірки інших аудиторських фірм і аудиторів - не рідше за один раз в шість років.

При цьому функції по проведенню перевірок дотримання аудиторськими фірмами і аудиторами стандартів аудиту і вимог законодавства пропонується покласти на Комісію з питань якості, яка формуватиметься з делегованих представників органів державної влади і представників професійних організацій аудиторів і бухгалтерів України, призначених Аудиторською палатою.

Членами Аудиторської палати - представниками від державних органів, Федерації працедавців України і Методологічного радого з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів, згідно з проектом, зможуть бути тільки непрактикуючі особи, тобто особи, що не є засновниками (учасниками, акціонерами) або членами керівного органу аудиторської фірми і що не проводили аудит останні три роки.


Загальна кількість членів Аудиторської палати пропонує збільшити на 2 людини за рахунок включення в їх число представників Федерації працедавців і Методологічного радого з бухобліку при Мінфіні.


Кількість представників професійних організацій аудиторів і бухгалтерів визначатиметься пропорційно довше (кратною десяти) сертифікованих аудиторів, членів професійної організації в загальній чисельності аудиторів, що мають сертифікат, кількість інших представників аудиторів визначатиметься за рішенням з'їзду аудиторів.


Передбачається також впровадити механізм залучення професійних громадських організацій аудиторів і бухгалтерів до регулювання аудиторської діяльності шляхом включення їх представників до складу Комісії з питань якості і Комісії з сертифікації аудиторів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини