Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ: оскаржити в адміністративному судочинстві ухвалення Закону Верховною Радою неможливо

31 січня 2012, 10:06
815
0
Реклама

Оскаржити дії Верховної Ради з ухвалення законів неприпустимо. Такого висновку дійшов ВАСУ в постановленнии у справі за позовом ПП "Емир" до Верховної Ради.

Позивач вимагав визнати протиправними дії парламенту відносно включення в ч. 1 ст. 100 КАС норми, згідно якої адміністративний позов, поданий після закінчення встановлених термінів, залишається без розгляду. На думку позивача, така норма позбавляє юридичних і фізичних осіб права на судовий розгляд. Грунтуючись на цьому він просив визнати дії парламенту протиправними.

У обгрунтування своєї позиції Суд вказав, що вирішення питання про правомірність дій Верховної Ради в цьому випадку є фактично оцінкою юридичної сили Закону. Виходячи ж з компетенції адмінсудів, вони не можуть підміняти інші органи державної влади і здійснювати їх конституційні повноваження.

Крім того, суб'єктом законодавчої ініціативи ВРУ не є, тобто як цей орган не може ініціювати ухвалення того або іншого Закону. Таким чином неможливо оскаржити і бездіяльність парламенту у формі невнесення тих або інших змін до законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини