Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ уявив проект нового закону про вищу освіту

3 січня 2012, 15:22
1840
0
Реклама

Проект Закону України "Про вищу освіту", розроблений Кабінетом Міністрів, був представлений до розгляду в парламенті.

Новий Закон пропонують на заміну Закону "Про вищу освіту", діючому з 2002 року.

Законопроектом передбачено збільшення терміну навчання за освітньою програмою магістра - до півтора-двох років, а в аспірантурі за освітньо-науковою програмою доктора філософії - з трьох до чотирьох років. Термін навчання в докторантурі для отримання наукового рівня доктора наук встановлений в три роки.

У разі ухвалення нового закону буду ліквідовані рівні акредитації (I - IV) і буде введена акредитація вищих учбових закладів по типах: університет, академія, коледж, професійний коледж.

У проекті записано, що прийом у внз здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з урахуванням середнього балу диплома про середню освіту і балу внз.

Враховуючи права студентів, автори передбачили, що розмір стипендії не може бути менше встановленого прожиткового мінімуму, а розмір плати за навчання студентів на платній основі по договорах не може змінюватися впродовж усього терміну дії договору.

У законопроекті прописані повноваження органу студентського самоврядування. Так, згоду цього органу потрібно при відрахуванні і відновленні студентів, перекладі студентів з платної форми навчання на безкоштовну і навпаки, поселенні і виселенні учнів з гуртожитку і так далі

Що стосується органів управління внз, то передбачено, що керівник внз може обіймати свою посаду не більше двох термінів підряд.

Законопроект визначає причини, по яких студент може бути відрахований з внз. Серед них вказані (окрім інших) - встановлення факту академічного плагіату, порушення умов договору (для студентів, які вчаться за контрактом), порушення правил внутрішнього розпорядку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини