Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розмір податку на житлову нерухомість пропонують змінити

25 січня 2012, 13:35
2039
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 9720що передбачає зміну умов оподаткування нерухомості.

Зокрема, законопроектом пропонується виключити з об'єктів оподаткування житлову нерухомість, що знаходиться у власності фізособи, житлова площа якої не перевищує : для квартир - 150 кв. метрів, для житлових будинків - 300 кв. метрів.

Відповідно до нинішньої редакції статті 265 Податкового кодексуяка почне діяти з 1 липня 2012 рокуфактично не оподатковуватимуться квартири, площа яких не перевищує 120 кв. метрів і житлові будинки, площа яких не перевищує 250 кв. метрів, оскільки база оподаткування (житлова площа) відповідно до пункту 265.4.1 НК зменшується на цю площу.

У проекті ця пільга виписана таким чином. База оподаткування для квартири зменшується на 75 кв. метрів, а для житлового будинку - на 150 кв. метрів. Таким чином, фактично по пропонованому автором проекту, Андрієм Павлівським (БЮТ), варіанту, не підлягатимуть оподаткуванню на нерухомість квартири, площа яких не перевищує 225 кв. метрів, і житлові будинки, площа яких не перевищує 450 кв. метрів. Квартири і будинки, площа яких перевищує ці показники, оподатковуватимуться по ставці 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Нагадаємо, згідно з нормами нинішньої редакції НК, для квартир, площа яких понад 120 кв. метрів, але не перевищує 240 кв. метрів, і житлових будинків, площа яких понад 300 кв. метрів, але не перевищує 500 кв. метрів, ставка податку не може перевищувати 1 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Для квартир же, площа яких перевищує 240 кв. метрів, і житлових будинків, площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку складає 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Ставки податку встановлюються сільськими, селищними або міськими радами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини