Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ставки судового збору при стягненні морального збитку пропонують змінити

17 січня 2012, 08:51
2062
3
Реклама

Проект закону № 9694 про внесення змін до Закон "Про судовий збір" відносно ставок збору за подачу позовних заяв про відшкодування моральної шкоди представлений в парламенті народним депутатом Степаном Курпилем (БЮТ).

Законопроектом пропонується змінити розміри ставок судового збору, а саме: ввести шкалу ставок залежно від ціни позову при подачі позовних заяв про стягнення морального збитку при захисті честі і гідності фізичної особи, діловій репутації фізичної або юридичної особи.

На сьогодні Законом "Про судовий збір" передбачена одна ставка у разі подачі позову об стягнення моральної шкоди - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 і не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати. На думку автора проекту, відсутність ставок судового збору, пропорційних ціні позову, посилює можливість тиску на ЗМІ і журналістів і може повернути практику вимушеного закриття ЗМІ.

У зв'язку з цим, законопроектом пропонується ввести такі ставки: за подачу позовних заяв про відшкодування морального збитку з ціною позову до 100 мінімальних заробітних плат - 1 відсоток ціни позову, але не менше 1 мінімальної заробітної плати; позовів з ціною від 100 до 10 000 мінімальних заробітних плат - 5 відсотків ціни позову. У разі ж, якщо ціна позову перевищуватиме 10 000 мінімальних зарплат - те ставка судового збору відповідно до законопроекту складатиме вже 10 відсотків від ціни позову.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини