Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про удосконалення порядку судочинства набув чинності

16 січня 2012, 12:27
3700
3
Реклама

З 15 січня 2012 року діє Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно удосконалення порядку здійснення судочинства", опублікований в "Голосі України! 14 січня 2012 року. Їм в ряд процесуальних кодексів вносяться зміни по порядку здійснення судочинства.

Згідно із Законом, суддя в господарському процесі не може брати участь в перегляді прийнятих при його участі судових рішень, визначень, постанов за обставинами, що знову відкрилися. Аналогічною нормою доповнили також ГПК і КАС: суддя, що брав участь в дозволі справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, в перегляді справи ВСУ, не може брати участь в розгляді заяви про перегляд судового рішення за обставинами, що знову відкрилися, в цій справі.

Крім того, в ХПКГПК і КАС закріплюється обов'язок суду здійснювати залучення до справи осіб (що не є сторонами в спорі), якщо при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до слухання або під час його розгляду буде встановлено, що судове рішення може вплинути на їх права і обов'язки. Такі особи притягуватимуться до участі в розгляді справи в статусі третіх осіб, що не заявляють самостійні вимоги на предмет суперечки.

Серед іншого, вносяться також зміни в терміни позовної давності, закріплені ГК. Так, позовна давність для вимог про визнання недійсними угод, здійснених під впливом насильства або обману, і позовна давність для вимог про застосування наслідків нікчемної угоди, згідно із Законом, більше не відноситься до спеціальних термінів давності.

З переліку позовних вимог, на які зараз позовна давність не поширюється, виключені позови власників (чи інших осіб) про визнання незаконним правового акту органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування, яким порушено право власності або інше речове право.

Зміни торкнулися і статті 113 ХПК. На сьогодні статтею передбачено, що судове рішення господарського суду може бути переглянуте за обставинами, що знову відкрилися, за заявою, поданою впродовж одного місяця з дня встановлення обставин, що стали основою для перегляду судового рішення.

Ця норма доповнюється положенням про те, що заява про перегляд судового рішення господарського суду по основі, передбаченій пунктом 1 статті 112 ХПК (у зв'язку з появою істотних для справи обставин, які не були і не могли бути відомі на момент розгляду справи) може бути подане не пізніше трьох років з дня набуття чинності рішення.

Таким чином, фактично пропонується із закінченням трирічного терміну не враховувати ці обставини, що знову відкрилися, навіть в тих випадках, коли вони сталі відомі зовсім нещодавно, і місячний термін відтоді ще не збіг.

Для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, прокурора і інших суб'єктів владних повноважень встановлений граничний термін, з витіканням якого апеляційна або касаційна скарга не може бути прийнята до виробництва судом касаційної інстанції, незалежно від шанобливості причини пропуску терміну для подачі.

Законом також змінений порядок вирішення питань про відновлення термінів для подачі апеляційних і касаційних скарг в цивільному і адміністративному процесах, врегульовані і інші питання, пов'язані з термінами і порядком звернення до судів різних інстанції, а також діяльністю судів по розгляду справ, віднесених до їх юрисдикції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини