Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Андрій Портнов представив проект нового Карно-процесуального кодексу від Президента

13 січня 2012, 10:20
1526
0
Реклама

Як повідомляє ЛІГА.netрадник президента Андрій Портнов розповів, які напрями пропонується реформувати в новому КПК

Зокрема, по словах А. Портнова, одно з напрямів - забезпечення процесуальної рівності і змагальності сторін в карному процесі і надання сторонам рівних прав в представленні доказів суду, повідомляє прес-служба глави держави.

Портнов відмітив, що завдяки цьому суд зможе грунтуватися лише на свідченнях, які отримає безпосередньо від сторін в ході судових засідань, або під час досудового слідства".Такий підхід дасть можливість одночасно вирішити питання, пов'язані з підвищенням захисту прав особи на стадії досудового розслідування", - підкреслив він.

За словами радника Президента, підвищенню гарантій прав підозрюваних і звинувачуваних також сприятиме удосконалення процедури судового розгляду і відміна інституту повернення справи на додаткове розслідування.

Крім того, проект нового КПК пропонує істотно підвищити рівень захисту прав інших учасників карного виробництва. Зокрема, потерпілому надається об'єм прав, які дають можливість відстоювати свою позицію в карному виробництві і відновлювати порушені права.

Важливим нововведенням А. Портнов назвав удосконалення загальних основ досудового слідства. Згідно із запропонованою в проекті КПК процедурою карного виробництва, процесуальне керівництво розслідуванням здійснюватиме прокурор, який даватиме доручення слідчим і прийматиме або погоджуватиме ключові процесуальні рішення. Представляти державне звинувачення в суді буде саме той прокурор, який здійснював нагляд за дотриманням законів органами досудового розслідування.

Крім того, пропонується об'єднати розділені нині стадії дізнання і досудового слідства в одну - досудове розслідування, відміняється таке поняття як порушення кримінальної справи.

В той же час Портнов відмітив, що, у разі потреби, суд може розширити контроль на стадії досудового розслідування. Зокрема, обирати заходи припинення і подовжувати їх терміни; призначати негласні слідчі дії, що обмежують конституційні права тієї або іншої особи; накладати арешт на майно і грошове стягнення за невиконання процесуальних обов'язків і так далі "Тепер ці дії будуть винятковою компетенцією суду, правоохоронці таких прав позбудуться", - підкреслив він.

Значна увага, за його словами, в новому проекті КПК приділено оптимізації системи заходів припинення. Так, запобіжний захід у вигляді утримання під вартою пропонується застосовувати у виняткових випадках. "Для її застосування сторона звинувачення повинна довести суду, що інші заходи припинення не зможуть забезпечити належної поведінки підозрюваної", - відмітив Портнов. В якості альтернативи пропонується розширити можливості для застосування заходів припинення, не пов'язаних з позбавленням волі. Серед них - домашній арешт.

Серед інших реформаторських кроків нового КПК : ліквідація можливості повернення справи на додаткове розслідування, що призводить до необгрунтованого затягування розгляду справ; зменшення термінів карного виробництва і удосконалення порядку проведення негласних слідчих дій.

По словах А. Портнова, згідно з новим документом, розслідування не може тривати більше шести або дванадцяти місяців, залежно від його складності.

Крім того, для забезпечення ефективного і оперативного розгляду кримінальних справ пропонується ввести особливі види виробництва - суд присяжних; спрощену форму розслідування карної провини (за умови визнання провини; карне виробництво на основі угод (яке, проте, не передбачається в насильницьких злочинах); істотне розширення приватного звинувачення.

Віктор Янукович вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний проект нового Карного процесуального кодексу. Очікується, що новий КПК буде прийнятий Верховною Радою до кінця лютого, а на початку березня представлений до підпису Главі держави.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини