Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент ухвалив закон, що встановлює нову класифікацію суб'єктів господарювання залежно від їх річного доходу

12 січня 2012, 14:42
6560
5
Реклама

272 голосами "за" парламентарі ухвалили Закон "Про розвиток і державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні" на основі урядового законопроекту № 9202.

Законом проголошуються основні напрями державної політики у сфері малого і середнього підприємництва, серед яких, приміром, удосконалення порядку ведення податкового і статистичного обліку, спрощеної системи оподаткування (що відповідає, проте, критеріям податкового законодавства) для цих суб'єктів, а також фінансова підтримка.

Остання, згідно з проектом, надається за рахунок держбюджету і місцевих бюджетів у вигляді часткової компенсації процентних ставок за кредитами на реалізацію проектів суб'єктів підприємництва; частковій компенсації лізингових, факторингових платежів і платежів за користування гарантіями; гарантій і поручительства по кредитах; надання кредитів (у тому числі мікрокредитів) на відкриття власної справи; надання позик на впровадження нових технологій; компенсації витрат на розвиток кооперації; фінансової підтримки енергозбережних і екологічно чистих технологій та ін.

Депутати визнали необхідним змінити ст. 55 ХКпо-новому визначивши ділення суб'єктів підприємництва на малі, середні і великі. При чому ч.7 ст.63, регулююча питання класифікації суб'єктів господарювання на сьогодні, з ХК виключена.

Серед суб'єктів малого підприємництва виділені суб'єкти мікропідприємництва. Такими, відповідно до Закону, являються фізособи-підприємці і юридичні особи, у яких середня чисельність працюючих за рік не перевищує 10 осіб і об'єм річного доходу не перевищує суму, еквівалентну двом мільйонам євро (ця сума визначається по середньорічному курсу НБУ).

До суб'єктів малого підприємництва віднесені ФОП і юрособи, у яких середня чисельність працюючих за рік не перевищує 50 осіб і об'єм річного доходу від будь-якої діяльності (згідно з діючим регулюванням, - "від реалізації товарів, робіт і послуг") не перевищує суму, еквівалентну десяти мільйонам євро (зараз - 70 млн. гривен).

Суб'єктами великого підприємництва названі юридичні особи - суб'єкти господарювання, у яких середня чисельність працівників за звітний період (календарний рік) перевищує 250 чоловік і річний дохід від будь-якої діяльності перевищує суму, еквівалентну 50 мільйонам євро (за чинним законодавством - 100 млн. гривен).

Інші суб'єкти господарювання відносяться до суб'єктів середнього підприємництва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини