Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент проголосував за активну роль органів опіки і опікування в забороні відчуження нерухомого майна дітей

12 січня 2012, 12:30
1867
0
Реклама

Парламент прийняв в другому читанні і в цілому Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно посилення захисту майнових прав дітей" (на базі законопроекту № 8668).

Законом органи опіки і опікування наділяються повноваженням звертатися до нотаріуса за накладенням заборони на відчуження нерухомого майна, що належить дітям. Повідомлення, що міститься в такому повідомленні (на підставі якого нотаріус повинен накласти замкнутий) супроводжує відмову органів опіки в наданні дозволу на здійснення угод з майном дітей.

Відмовити в угоді (і, отже, накласти заборону на відчуження) можна тільки в строго певних випадках, круг яких визначений в частині п'ятої статті 177 Сімейного кодексу. Таких випадків сім, в основному це - позбавлення батьківських прав, відбирання дітей, спори між батьками з приводу розпорядження майном дітей. Але одно з підстав сформульоване так, що дає основу для широких тлумачень - в здійсненні угоди може бути відмовлено, якщо вона приведе до звуження об'єму існуючих майнових прав і свобод дитини або до порушення його інтересів, що охороняються законом.

Зняття заборони робиться нотаріусом також на підставі звернення згаданих органів, в якому повинно йтися про усунення обставин, що послужили раніше основою для накладення заборони.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини