Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав закон, що посилює вимоги до реклами лікарських засобів і харчових продуктів

11 січня 2012, 14:40
1585
0
Реклама

Учора, 10.01.2012 р., Президент підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я по посиленню контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок", прийнятий на основі законопроекту № 7007.

Згідно із Законом дозволена реклама лікарських засобів, що відпускаються без рецепту лікаря, а також тих, які не включені в перелік заборонених для рекламування лікарських засобів. Такий перелік затверджуватиметься Мінохоронздоров'я, яке також уповноважене затвердити критерії для віднесення лікарського засобу до заборонених для рекламування.

Питання включення лікарських засобів у вказаний перелік вирішуватиметься на етапі реєстрації (перереєстрації) ліків з внесенням відповідних даних в Державний реєстр лікарських засобів.

Більше того, законом також встановлено, що інформація про лікарські засоби (у тому числі не зареєстрованих препаратах, препаратах, що знаходяться на стадії розробки або впровадження у виробництво), що включає назву, характеристику, лікувальні властивості, можливу побічну дію, публікується у виданнях, призначених для медичних і фармацевтичних працівників, а також в матеріалах, що поширюються на спеціалізованих семінарах, конференціях і симпозіумах з медичної тематики.

У рекламі харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок закон забороняє посилатися на те, що вони мають лікувальні властивості.

Крім того, законом встановлюється, що порядок ввезення лікарських засобів в Україну визначається Кабміном.

Згідно із Завершальними положеннями Закону, зміни, що стосуються заборони на рекламу лікарських засобів, згаданого вище, набудуть чинності не відразу, а через 6 місяців після набуття чинності Закону.

Реклама лікарських засобів, зареєстрованих в Україні до набуття чинності заборони, зможе здійснюватися лише після внесення відповідних змін до Державного реєстру лікарських засобів України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини