Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон "Про державну службу"

11 січня 2012, 12:23
4815
6
Реклама

Президент підписав прийнятий парламентом 17 листопада 2011 року Закон "Про державну службу". Закон був ухвалений Верховною Радою на базі президентського законопроекту № 8306.

Законом визначаться правовий статус держслужбовця, порядок вступу на держслужбу, її проходження і припинення. Посади держслужбовців залежно від характеру і об'єму посадових повноважень розбиті на 5 груп і 19 підгруп, передбачається 9 рангів держслужбовців.

Згідно з документом, держслужбовці не мають права демонструвати свої політичні погляди під час виконання службових обов'язків, організовувати страйки і брати в них участь. Не сумісна з держслужбою підприємницька діяльність, інша оплачувана діяльність (окрім викладацької, наукової, творчої, медичної, інструкторської і суддівської в спорті). За держслужбовцями закріплюється право вимагати письмового підтвердження даного керівником доручення, якщо воно викликає сумніви на предмет законності. Письмове підтвердження звільняє їх від відповідальності за дії з доручення, за винятком випадків виконання явно злочинного доручення.

Вступ на посаду держслужбовцем можливо лише після проходження конкурсу, який полягає в тестуванні і співбесіді. Законом передбачений випробувальний термін тривалістю від 60 до 120 календарних днів, а також підвищення професійної компетентності разів в три роки. Оцінка службової діяльності держслужбовця згідно з документом проводиться з метою визначення якості виконання ним своїх обов'язків, а також з метою планування кар'єрного росту. Оцінювання проводиться щорічно безпосереднім керівником.

Схему посадових окладів держслужбовців щорічно встановлюватиме КМУ. Законом для них встановлена пенсія у розмірі 80% зарплати. При виході на пенсію держслужбовцеві виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 10 посадових окладів, за умови наявності стажу держслужби не менше 10 років.

Закон набуде чинності з 1 січня 2013 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини