Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ: при укладенні кредитного договору укладення договору поточного рахунку не обов'язкове

9 вересня 2011, 12:40
2264
3
Реклама

Як випливає з роз'яснення НБУ від 06.09.2011 р. № 11-219/3984-10558 законодавством не передбачений обов'язок клієнта банку при укладенні кредитного договору укладати договір про відкриття поточного рахунку.

Адже згідно ст. 627 ГК сторони є вільними в укладенні договорувиборі контрагента і визначенні умов договору за умови дотримання законодавства. А згідно ст. 55 Закону "Про банки і банківську діяльність" банкам забороняється вимагати від клієнта придбання будь-яких товарів або послуг від банку або від спорідненого або пов'язаного обличчя банку як обов'язкової умови надання банківських послуг.

Тому норма пункту 2.6 Розділу IV Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженій постановою НБУ від 01.06.2011 № 174 торкається тільки тих випадків, коли між банком і позичальником, окрім кредитного договору був укладений договір про відкриття поточного рахунку, і останнім передбачено погашення заборгованості з використанням поточного рахунку.

Вказаний пункт Інструкції передбачає, що погашення кредиту клієнта в іноземній валюті готівковою іноземною валютою здійснюється банком (філією, відділенням) з використанням поточного рахунку цього клієнта згідно з ув'язненими між ними договорам. Враховуючи імперативне формулювання норми, багато хто логічно сприйняв її як обов'язок банків погашати кредити в інвалюті тільки через поточний рахунок клієнта. Але, на щастя, це виявилося не так.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини