Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сміттєві контейнери не є спеціально відведеними місцями розміщення відходів

Реклама

Як випливає з листи Минрегиона від 04.08.2011 року № 7/12-8463 контейнери і контейнерні майданчики для побутових відходів, що належать споживачам (фізичним або юридичним особам) або виконавцям послуг з вивезення побутових відходів, не є спеціально відведеними місцями або об'єктами для розміщення відходів. На їх використання не треба отримувати дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчій владі у сфері поводження з відходами.

Річ у тому, що, як випливає з листи Мінприроди від 04.08.2011 року № 14364/07/10-11основне призначення спеціально відведених місць або об'єктів - видалення відходів шляхом поховання або знешкодження. Контейнери (контейнерні майданчики) для побутових відходів же не є місцями їх остаточного видалення і тому не відносяться до спеціально відведених місць чи об'єктам.

Обидва міністерства дійшли висновку, що на даний момент законодавством взагалі не передбачено отримання дозволу на зберігання побутових відходів в контейнерах чи на контейнерних майданчиках для побутових відходів. Видача такого дозволу не віднесена згідно ст. 23 Закону "Про відходи" до компетенції спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони довкілля. Більше того, такий документ не включений в перелік документів дозвільного характеру, передбачений Законом "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності".

Ці виводи міністерств мають найважливіше значення для визначення платників екологічного податку. Річ у тому, що згідно п. 240.1 НК такими є суб'єкти господарювання, при здійсненні діяльності яких здійснюється розміщення відходів в спеціально відведених для цього місцях або на об'єктах. При цьому згідно п. 14.1.223 НК під розміщенням відходів розуміється зберігання і поховання відходів в спеціально відведених для цього місцях або об'єктах, на використання яких отриманий дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

Відповідно, виводи міністерств відносно того, що дозволу на зберігання побутових відходів в контейнерах отримувати не потрібно, а самі контейнери не є спеціально відведеними місцями для розміщення відходів, можуть привести до того, що ДПАУ доведеться визнати, що ні балансодержатели, ні власники контейнерів, ні ОСМД, ні виконавці послуг з вивезення побутових відходів, які здійснюють тільки збір і перевезення побутових відходів, не є платниками екологічного податку. Тим паче, що, на думку Минрегиона, вказані особи не здійснюють розміщення відходів. Висновки ж Мінприроди про відсутність у неї повноважень по видачі дозволів на спеціальні об'єкти зберігання відходів і зовсім можуть заблокувати адміністрування екологічного податку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини