Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Купівлю-продаж готівкової валюти без пред'явлення паспорта повністю забороняють

13 вересня 2011, 14:23
10173
20
Реклама

Національний банк вніс зміни у Інструкцію про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території Україниякими, серед іншого, зобов'язав банки і фінансові установи здійснювати операції по купівлі-продажу валюти і дорожніх чеків на суму, що не перевищує 50 000 гривен тільки за умови пред'явлення документу, що засвідчує особу.

При проведенні операцій на суму, що перевищує 50 000 гривен, як і раніше, банк (фінансова установа) зобов'язаний вказати в довідках і квитанціях прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, серію і номер паспорта (іншого документу, що засвідчує особу), дату видачі і орган, що його видав, місце проживання (реєстрації), реєстраційний номер облікової картки платника (за наявності) податків. Банку (фінансовій установі) забороняється здійснювати операції з продажу іноземної валюти через касу одній особі в один операційний день на суму, що перевищує еквівалент 150 000 гривен.

У теж час, вказані обмеження не поширюються на операції, які здійснюються через банківські автомати самообслуговування. Меню такого банкомату повинне містити інформацію про курс валюти і ознаки платежности банкнотів інвалюти. Також, скасована норма Інструкції про наявність у НБУ права на встановлення граничної маржі по операціях на готівковому ринку валюти. Скасована заборона на зберігання готівкової валюти, гривен і дорожніх чеків в неробочий час в приміщеннях, що не відповідають вимогам безпеки. Скасовані повноваження теруправлений НБУ по проведенню позапланових перевірок пунктів обміну валюти об'єми операцій по купівлі-продажу іноземних валют в яких впродовж трьох місяців складає менше 100 тис. грн.

Нагадаємо, що на даний момент вимога відносно пред'явлення документу, що засвідчує особу, висувається тільки до операцій по купівлі-продажу валюти на суму від 15 000 гривен до 50 000 гривен. При цьому в квитанції і довідках повинні вказуватися ПІБ клієнта. Вимоги до пред'явлення паспорта на суму до 15 000 гривен відсутні. При цьому банку (фінансовій установі) забороняється здійснювати операції з продажу іноземної валюти через касу одній особі в один операційний день на суму, що перевищує еквівалент 80 000 гривен. Зміни набудуть чинності з дня офіційного обнародування постанови НБУ від 11.08.2011 № 278.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини