Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ доводить Мінюсту, що пам'ятка по виписці податкових накладних законна

30 серпня 2011, 13:45
3529
9
Реклама

ДПАУ в листі від 18.07.2011 року № 12901/6/16-1115 відкинула претензіїщо пред'являються її листу від 06.04.2011 року № 9497/7/16-1517яким затверджена Пам'ятка про адміністративні процедури виписки, видачі і отримання податкових накладних. Вона дійшла висновку, що вказаний лист не суперечить нормам Податкового кодексу і не змінює його, а, отже, є законним. На думку податкової служби, лист від 06.04.2011 року № 9497/7/16-1517 носить виключно рекомендаційний характерпризначено для використання при підготовці податкових консультацій і покликане відповісти на більшість питань, отриманих ДПАУ по проблемних моментах, що розглядаються в нім.

Обгрунтовувавши правомірність вказівки в листі вимог до номера податкової накладної, у тому числі його формату, податкова посилається на пп. "а" п. 201.1. НКзгідно з яким у податковій накладній має бути вказаний порядковий номер. А також, на п. 3 Порядку заповнення податковою накладноювиходячи з якого, витікає, що номер податкової накладної повинен відповідати її порядковому номеру в реєстрі виданих і отриманих податкових накладних і не може передбачати будь-якої іншої нумерації. Порядковим номером вважається номер елементу, присвоєний йому при перерахуванні в послідовному порядку. Тобто порядок нумерації податкових накладних встановлений за принципом повної числової послідовності натуральних чисел (1, 2, 3, 4 і т. д.) і не передбачає застосування інших принципів нумерації і кодування в порядковому номері податкової накладної додаткових відомостей про дату договору, його номер, іншу інформацію про проведену операцію.

Не вважає нововведенням ДПАУ і вимоги за вказівкою повного і скороченого найменування, вказаного в статутних документах юридичної особи, оскільки необхідність їх вказівки передбачена пп. "д" п. 201.1. НК. Дописування або виправлення даних податковою накладною вручну (кульковою, гелем, чорнильною або іншою ручкою) ДПАУ вважає за неможливе, оскільки податкова накладна, як і будь-який інший звітний документ, складається одним з вибраних платником способів : друкуванням або вручну. Це нібито продиктовано необхідністю запобігання самостійному виправленню даних в податкових накладних продавцем або покупцем без повідомлення про це контрагента.

Рекомендації по вирівнюванню номера податкової накладної, індивідуального податкового номера покупця, номера договору по правому краю, як і інші, обусловленны тим, що згідно п. 201.10 ст. 201 НК при здійсненні операцій з поставки товарів/послуг платник податків - продавець товарів/послуг зобов'язаний надати покупцеві податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Що стосується вказівки адреси, рекомендованої в листі, то формат його написання відповідає міжнародно визнаному формату.

Нагадаємо, що Мінюст в листі від 01.07.2011 року № 21186-10.1 визнав лист ДПАУ від 06.04.2011 року № 9497/7/16-1517 незаконним. На думку міністерства, затверджена листом Пам'ятка фактично визначає особливості складання податкових накладних, які не врегульовані ні ст. 201 НКні наказом ДПАУ від 21.12.2010 року № 969 "Про затвердження форми Податковою накладною і Порядку її заповнення". Між тим, листи є службовою кореспонденцією і не є нормативно-правовими актами. Вони можуть мати тільки роз'яснювальний, інформаційний і рекомендаційних характер і не повинні містити нових правових нормщо зачіпають права, свободи і законні інтереси громадян.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини