Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: агентська винагорода нерезидента податками не обкладається

19 серпня 2011, 17:57
3038
3
Реклама

Позитивне роз'яснення для нерезидентів, що займаються наданням агентських послуг, надала ДПАУ в листі від 28.07.2011 р. N 20450/7/16-1517-26.

Як випливає з листа, агентська винагорода нерезидента не підлягає обкладенню ПДВ. Об'єкт обкладення ПДВ відсутній у зв'язку з тим, що згідно п. 186.4 НК місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, окрім операцій, вказаних в п. 186.2 і п. 186.3 НК. Оскільки агентські послуги не вказані в п. 186.2 і п. 186.3 НКто згідно п. 186.4 НК місцем постачання таких послуг є місце реєстрації нерезидента (агента), тобто, за межами митної території України. Об'єктом же обкладення ПДВ згідно пп. "б" п. 185.1 НК являються операції платників податків з поставки послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України.

Не обкладається агентська винагорода нерезидента і податком на прибутокоскільки агентські послуги надаються за межами території України. До прибутків же нерезидентів з джерелом походження з України, які згідно п. 160.1 НК підлягають оподаткуванню на прибуток, належать послуги (у тому числі агентські), надані нерезидентом на території України.

В той же час, агентська винагорода відноситься резидентом (принципалом) до витратпов'язаним з реалізацією товарів. Оскільки послуги, надані нерезидентом (агентом) за агентською угодою, не визначені п. 139.1.13 НКякий встановлює обмеження на придбання у нерезидента послуг з консалтингу, маркетингу і реклами, то згідно пп. "в" п. 138.10.3 НК така агентська винагорода відноситься до витрат на збут.

Таким чином, агентська винагорода, що виплачується нерезиденту за надання агентських послуг за межами України, не обкладається ні ПДВ, ні податком на прибуток, але при цьому включається у витрати резидента, що є принципалом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини