Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про судовий збір

28 липня 2011, 16:26
12558
15
Реклама

Президент підписав Закон "Про судовий збір".

Згідно із Законом розмір судового збору за подачу позовних заяв майнового характеру передбачений у розмірі 1 відсотка ціни позову, але не міні 0,2 розміру мінімальної зарплати (на сьогодні це - не менше 188,2 гривен) і не більше 3 розмірів мінімальної зарплати (2 823 гривні).

При спорах немайнового характеру судовий збір складає за законом 0,1 мінімальної зарплати (на сьогодні - 94,1 гривень). Позовна заява про розірвання браку "коштуватиме" 0,1 розміру мінімальної зарплати (на сьогодні - 94,1 гривень). Заяви у справах особливого виробництва - 0,1 розміру мінімальної зарплати (на сьогодні - 94,1 гривень).

Значно "подешевшало" стягнення моральної шкоди у великих розмірах. Декрет про держмито не встановлює стелю для платежу за подачу такого позову. Сам розмір платежу залежить від того, на яку суму заявляється позов про відшкодування моральної шкоди. Якщо позивач просить стягнути до 100 мінімумів (1 700 гривен) - він платить 1% від цієї суми (але не менше 17 грн.). Якщо ж моральна шкода оцінюється позивачем в розмірі від 100 до 10 000 мінімумів (від 1 700 до 170 000 гривен), він при подачі позову повинен сплатити вже 5% від позову. Нарешті, претензії на 10 000 мінімумів і більше (170 000 гривен і вище) "коштують" позивачеві аж 10%, що є стримуючим чинником для непомірно високих по розмірах позовів.

Закон же "Про судовий збір" встановлює за подачу таких позовних заяв збір у розмірі 1 % ціни позову (але не менше 0,2 і не більше 3 мінімальних зарплат)що дозволяє, заплативши 2 823 гривні (на сьогодні) пред'явити позов будь-когосаму нечувану по розмірах суму.

Також Законом передбачений судовий збір за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання (15 гривен)а також за роздрук технічного запису - 5 гривен за кожен лист тексту на папері формату А4.

Вводиться плата у вигляді судового збору за клопотання про забезпечення доказів і забезпечення позову, а також за приєднання до апеляційної і касаційної скаргам в цивільному і адміністративному процесах.

Закон набуде чинності 1 листопада 2011 року. Нині діє згаданий вище Декрет про держмито. Одночасно в ГПК і КАС є норми, що засновують сам інститут судового збору (проте подібні норми відсутні в ХПК)а Перехідні положення цих документів містять посилання на те, що до ухвалення окремого закону збір сплачується в порядку і розмірах, встановлених для держмита.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини