Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держмитслужба удосконалила застосування тимчасової декларації при імпорті

8 червня 2011, 10:51
1053
0
Реклама

Наказом Держмитслужби від 22 квітня 2011 року № 328 внесені зміни до деяких нормативно-правових актів Держмитслужби.

Зокрема, Порядок застосування тимчасової і неповної декларацій відповідно до митного режиму імпорту (при випуску у вільне звернення) доповнений переліком товарів, відносно яких отримання дозволу митного органу на декларування із застосуванням тимчасової декларації не вимагається. До них відносяться:

- товари, переміщувані трубопроводом і лініями електропередачі;

- товари, що підлягають обов'язковій лабораторній перевірці;

- наступні, введені на тих же умовах і підставах, партії тих же товарів, на момент декларування яких митницею ще не закінчено проведення досліджень (аналізу, експертизи) товару, ввезеного в попередній партії.

Внесення такої зміни в Порядок дозволить істотно спростити митні процедури відносно вказаних видів товарів.

У цей Порядок внесені також і інші зміни. Зокрема, відносно випадків, при яких декларація застосовується виключно за бажанням декларанта. Згідно нової редакції пункту 2.1 Порядку, це можливо, якщо:

- значення ціни товару в зовнішньоекономічному контракті визначається по формулі і на дату представлення тимчасової декларації не відомо;

- виникають спірні питання при визначенні країни походження товарів;

- виникають складні питання при класифікації згідно УКТЗЕД;

- товари, відносно яких узяті проби (зразки) оформляються згідно з пунктом 15 Порядку узяття (надання) проб і зразків товарів, проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками і стандартного правила 3.42 розділу 3 Загальні додатки до Міжнародній конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур.

Таким чином, перелік випадків, коли тимчасова декларація застосовується за бажанням декларанта, розширений.

У діючій редакції йдеться про товари, переміщувані трубопроводом і ЛЭП; товарах, ціна яких визначається по формулі; товарів, відносно яких виникають спірні питання про їх класифікацію, визначення країни походження.

На думку Держмитслужби, нові норми спрямовані на усунення можливості зловживань в цій сфері, а також на дотримання вимог міжнародних правових актів.

Зміни торкнулися і інших наказів Держмитслужби.

Зокрема, з в ряду нормативно-правових актів (передусім з Порядку здійснення митного контролю і митного оформлення товарів із застосуванням ГТД) виключено поняття "спірне питання класифікації".

Слід зазначити, що при цьому поняття "Складне питання класифікації" залишилося.

Наказ ще не почав діяти, він набуде чинності через 30 днів з моменту його офіційної публікації.

В цілому нормативно-правовий акт спрямований на удосконалення норм, регулюючих митні процедури, їх конкретизацію, а також на спрощення проходження митного контролю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини