Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набули чинності нові критерії оцінки ризиків при нагляді у сфері соцстрахування

24 червня 2011, 12:15
672
0
Реклама

24 червня 2011 року набуло чинності постанова Кабміну від 15 червня 2011 рокуяким затверджена нова редакція критеріївпо яких оцінюється міра ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, що пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, викликають втрату працездатності, затверджених постановою КМУ від 3 червня 2009 року № 540.

Передусім, відносно нових критеріїв слід зазначити, що суб'єкти господарювання також розділені на категорії по мірі ризику (високий, середній і незначний). При цьому періодичність перевірок залежно від міри ризику теж не змінилася (раз на рік, раз в два роки і раз в п'ять років).

Проте при цьому кардинально помінялися саме критерії віднесення до тієї або іншої категорії.

Наприклад, згідно нової редакції, до суб'єктів з високою мірою ризику відносяться ті, які :

- не подали до Фонду соцстрахування звіти і відомості;

- здійснюють вид діяльності, про який Фонд і ПФ не проінформовані;

- подали до Фонду соцстрахування або в ПФ дані про зміну основного виду діяльності, що тягне зниження класу професійного ризику;

- за даними Госгорпромнадзора, в попередньому кварталі допустили підвищення коефіцієнта частоти травматизму;

- за даними держорганів, юрособ, фізосіб за наявності нещасних випадків не провели їх розслідування і облік.

Відмітимо, що в діючій редакції критеріїв з усього перерахованого є присутнім тільки підвищення коефіцієнта частоти травматизму, приховання фактів нещасних випадків і неінформування Фонду соцстрахування і ПФ про вид діяльності. Зате в діючій редакції є інші ознаки (наприклад, наявність простроченої заборгованості по страхових внесках).

Аналогічним чином виглядає і ситуація з суб'єктами категорії, що має середній ризик.

Також слід звернути увагу, що цією постановою встановлено, що перевірки суб'єктів господарювання відносно своєчасності сплати страхових внесків з дня останньої такої перевірки до 1 січня 2011 року проводяться одноразово Фондами соцстрахування від: тимчасової втрати працездатності; від нещасних випадків і профзахворювань; на випадок безробіття.

Це ж торкається тих суб'єктів, що уперше придбали статус платника страхових внесків (якщо перевірка проводиться уперше).

Одночасно з набуттям чинності нової редакції критеріїв втратять силу:

- критерій, по якому оцінюється міра ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

- критерії, по яких оцінюється міра ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням і похованням.

Характеризуючи документ в цілому, можна сказати, що він пропонує нові підходи по віднесенню суб'єктів чи до тієї іншої категорії по мірі ризику.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини