Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписаний Закон про посилення відповідальності за недотримання норм фінансування охорони праці

23 червня 2011, 15:30
2082
0
Реклама

Президент підписав Закон "Про внесення змін до статей 19 і 43 Закони України "Про охорону праці" (відносно штрафних санкцій)"який спрямований на зміну правил числення витрат на охорону праці, а також на посилення відповідальності за порушення фінансування охорони праці.

У статті 19 Закону "Про охорону праці" змінені правила числення витрат на охорону праці : раніше вони визначалися як 0,5 % від суми реалізованої продукції, а за новими правилами - 0,5 % ФОП для підприємств і фізосіб тих, що використовують наймана праця.

Крім того, в новій редакції викладена стаття Закону про штрафні санкції (ст. 34 Закони.).

По-перше, встановлена відповідальність за порушення вимог ст. 19 цього Закону (вимоги про фінансування охорони праці) у виді штрафу з розрахунку 25 % від різниці між розрахунковою сумою витрат на охорону праці в періоді і фактичною сумою цих витрат за цей же період.

Відмітимо, що раніше такий штраф (він накладатиметься за порушення вимог про фінансування охорони праці, встановлених ст. 19 Закону) передбачений не був.

По-друге, за несплату або не повну сплату передбачених ст. 43 Закони штрафів передбачається відповідальність у вигляді нарахування пені на несплачену суму штрафу у розмірі 120 % облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.

Відмітимо, що в діючій редакції розмір такої пені складає 2 % від суми штрафу за кожен день прострочення сплати.

З положень статті зникла норма про те, що накладення штрафу може бути оскаржене в суді в місячний термін.

Втім, це не відміняє можливості судового оскарження такої санкції у встановленому законодавством порядку.

Крім того, з'явилося положення про те, що сплата штрафу не звільняє від необхідності усунути існуючі порушення.

Таким чином, ухвалений Закон спрямований переважно на посилення заходів відповідальності за порушення у сфері фінансування підприємствами і фізособами, що використовують найману працю, заходів по охороні праці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини