Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ для IT- ринку : Азаров готовий до діалогу

2 червня 2011, 17:20
3780
6
Реклама

Сьогодні Прем'єр-міністр України Микола Азаров зустрівся з представниками українських компаній - лідерами ІТ- галузі. Серед представників ринку, що взяли участь в зустрічі, - Сергій Бондаренкопрезидент групи компаній "ЛІГА", Олександр Кардаковзасновник компаній "Инком" і "Датагрупп", Володимир Семиноженкоглава Держагентства з питань науки, інновацій і інформації України, Олександр Федченкопрезидент компанії "Инком", Олексій Скрипникгенеральний директор компанії Eleks Software, а також Ігор Лисицкийвіце-президент Асоціації "Інформаційні технології України".

Темою зустрічі послужив прийнятий 19 травня Законзгідно з яким для послуг з розробки програмного забезпечення, інформатизації і інших послуг IТ- галузі повертається податок на додану вартість, скасований раніше нормами Податкового кодексу.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформза підсумками зустрічі Прем'єр-міністр відмітив, що готове переглянути це питання, якщо представники галузі нададуть обгрунтовані виводи про те, що повернення ПДВ загальмує розвиток української IT- індустрії і негативно відіб'ється на надходженнях до бюджету.

Президент компанії "Инком" Олександр Федченко відмітив, що в ході зустрічі було прийнято рішення про створенні робочого гурту за участю представників Мінфіну, Державної податкової служби і учасників ринку. Ця група займеться оцінкою економічних наслідків повернення ПДВ на IT- послуги.

В цілому, учасники зустрічі відмічають, що їх повідомлення було почуте і взято до уваги.

Крім того, в ході зустрічі Прем'єр-міністр також відмітив, що уряд постарається прискорити розгляд у Верховній Раді іншого законопроекту, що стосується ІТ- галузі. Проект передбачає податкові канікули для розробників ПО. Розгляд документу запланований на осінь.

Для довідки: в прийнятому 19 травня Законі скасовується норма Податкового кодексу, якою відміняється ПДВ для послуг з розробки, постачань, тестировке ПО, обробки даних і надання консультацій з питань інформатизації і так далі. При цьому ці зміни заховані в проекті Кабміну під назвою "Про внесення змін до Податкового кодексу України і затвердження ставок вивізного (експортного) митного збору на деякі види зернових культур" № 8321.

Документом пропонується виключити з Кодексу підпункт 196.1.14 пункту 196.1 ст. 196. У цьому пункті визначаються операції, які не є об'єктом оподаткування. Серед послуг, вказаних в цьому підпункті, були консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні і так далі. Прибираючи цей підпункт, автори проекту, по суті, повернули ПДВ в ці види діяльності.

Більше того, Закон повинен набути чинності 1 числа місяця, що йде за місяцем публікації Закону. Це прямо суперечить принципу стабільності, закріпленому в Податковому кодексі, згідно з яким зміни у будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому діятимуть нові правила і ставки.

Інтернет асоціація України (ИнАУ) направила Віктору Януковичу відкритий лист з проханням ветувати цей законопроект. З зверненням до Глави держави також виступив один з провідних розробників програмно-інформаційних продуктів - компанія "ЛІГА ЗАКОН". "Не можемо не виразити свою стурбованість не лише самим фактом внесення вищезгаданих змін, які посеред бюджетного року міняють правила ведення бізнесу для великої кількості учасників цього ринку і споживачів інформації, але і, на жаль, непрозорістю і непослідовністю цього процесу - адже тільки з 1 січня 2011 року оподаткування цих видів діяльності податком на додану вартість було скасовано"говориться в листі на ім'я Президента.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини