Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як відносити до складу витрат операції з придбання імпортних товарів, що включаються в собівартість?

15 червня 2011, 14:44
1231
0
Реклама

На думку ДПАУ, викладеному в листі від 02.06.2011 № 10233/6/15-0416 витрати на придбання імпортних товарів, що включаються в собівартість, в податковому обліку слід враховувати в національній валюті по офіційному курсу на дату визначення прибутків від реалізації таких товаріва у разі здійснення передоплати - на дату оплати таких товарів.

Це пов'язано з тим, що згідно пп. 138.4 НК витрати, що формують собівартість реалізованих товарів визначаються витратами того звітного періоду, в якому визнано прибутки від реалізації таких товарів. При цьому згідно пп. 153.1.2 НК витрати, здійснені платником податків в іноземній валюті у зв'язку з придбанням товарів в звітному податковому періоді, включаються у витрати такого звітного податкового періоду шляхом перерахування в національну валюту тієї частини їх вартості, яка не була раніше сплачена. Перерахування здійснюється по офіційному курсу національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких витрат, а в частині раніше зробленої оплати - по курсу, що діяв на дату оплати.

Раніше, до 1 квітня 2011 року, при здійсненні операцій з нерезидентами такі товари підлягали включенню до складу валових витрат того звітного періоду, в якому сталося оприбутковування таких товарів. Такі вимоги були встановлені пп. 11.2.3 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств"згідно з яким датою збільшення валових витрат платника податків визначалася дата оприбутковування товарів незалежно від наявності їх оплати.

____________________________

У системах ЛІГА :ЗАКОН Ви завжди зможете знайти не лише усі необхідні нормативно-правові акти, але і широкий спектр професійних аналітичних і консультаційних матеріалів, а також офіційних роз'яснень про те, як правильно застосовувати норми чинного законодавства. З системами ЛІГА :ЗАКОН Ви завжди будете в курсі усіх змін в правовому полі України! Не упустите можливість підключитися до ЛІГА :ЗАКОН по спеціальних акційним умовам на честь 20-річчя Групи компаній "ЛІГА"!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини