Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набуває чинності Концепція ювенальной юстиції

10 червня 2011, 12:45
1859
1
Реклама

13 червня набуде чинності Указ Президента від 24 травня 2011 року № 597/2011яким схвалена Концепція розвитку карної юстиції відносно неповнолітніх.

Концепція визначає основні напрями розвитку карної юстиції відносно неповнолітніх. Реалізація цих напрямів повинна посилити відповідальність сім'ї, суспільства і держави за процес виховання дітей, забезпечити дотримання прав і свобод дітей, що потрапили в конфлікт із законом, шляхом підвищення рівня правового і соціального захисту, зменшити рівень дитячої злочинності.

Метою Концепції є побудова в Україні повноцінної системи карній юстиції відносно неповнолітніх, здатною забезпечити законність, обгрунтованість і ефективність кожного рішення відносно дитини, що конфліктує із законом, спрямованого на перевиховання і подальшу соціальну підтримку.

Визначено, що для досягнення цих цілей необхідно:

- удосконалити систему профілактики дитячої злочинності на основі застосування відновних і проактивних методик;

- забезпечити ефективне правосуддя відносно неповнолітніх з урахуванням вікових, соціально-психологічних, психофізичних і інших особливостей розвитку;

- сприяти розвитку відновного правосуддя;

- створити ефективну систему реабілітації неповнолітніх з метою їх перевиховання і ресоциализации.

Розвиток карної юстиції повинен передбачати такі заходи:

- удосконалення превентивної і профілактичної роботи;

- забезпечення прав неповнолітніх при здійсненні слідства і правосуддя;

- сприяння розвитку програм відновного правосуддя, а також створення системи реабілітації неповнолітніх.

Необхідно відмітити, що Концепція також конкретизує заходи, спрямовані на досягнення поставлених завдань. Її реалізація розрахована на період з 2011 по 2016 рік.

До речі, в тексті Концепції приведені наступні статистичні дані: за станом на 1 січня поточного року в Україні в установах пенітенціарної системи знаходилося 1432 неповнолітніх, з них більше половини були засуджені до позбавлення волі на терміни від 3 до 5 років; 58,3 % раніше притягувалися до карної відповідальності, не пов'язаної з позбавленням волі; чверть цих дітей до засудження не вчилися і не працювали.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини