Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ розповіла про головні нововведення нового порядку проведення податкових перевірок

4 травня 2011, 14:49
4706
0
Реклама

ДПАУ в листі від 27.04.2011 № 11892/7/23-4017/345 розповіла обласним податковим адміністраціям про головні нововведення нових Методичних рекомендацій відносно порядку організації і проведення перевірок платників податків, які застосовуватимуться при проведенні як документальних, так і фактичних перевірок. Такі рекомендації були затверджені наказом ДПАУ від 14.04.2011 № 213, але і досі не лише не опубліковані, але і не зареєстровані у Мінюсті. Проте, знати про заготівлі ДПАУ слід і платникам податків.

Документом у виконання вимог ст. 81 НК введений єдиний порядок оформлення напрямів на проведення перевірок і їх реєстрації в єдиному журналі обліку напрямів на перевірку посадовим органам ДПС. При цьому напрям на проведення перевірки буде виписуватися окремо на кожне посадове обличчяяке спрямовується на перевірку.

Такі напрями, як відмічає ДПАУ, не вручаються, а пред'являються під розписку платникові податків. У зв'язку з цим продовження термінів проведення перевірки не вимагає виписки нових напрямів. Що стосується продовження термінів перевірок, початих до набуття чинності Методичних рекомендацій на підставі напрямів, виписаних згідно Методичним рекомендаціям від 27.05.2008 № 355на думку податкового відомства, колишні напрями можуть бути переоформлені на нові.

Також, Методичними рекомендаціями затверджена форма повідомлення про час і місце проведення невиїзних документальних перевірок. Також, на податківців покладений обов'язок до початку проведення документальних і фактичних перевірок провести якісний допроверочный аналізв ході якого визначити риски діяльності суб'єкта, що перевіряється, і питання, що підлягають першочерговому відробітку.

Нарешті, як можна дізнатися з листа, проводити і очолювати документальну або фактичну перевірку може орган будь-якого рівняу тому числі ДПАУ, ДПА в АРК, Києві, Севастополі і областях, а не тільки орган, на обліку в якому знаходиться платник податків. Так, за рішенням (наказу) керівника відповідного органу ДПС вищого рівня може бути проведена перевірка платника податків із залученням до складу бригади посадовців підпорядкованих податкових органів.

Таким чином, не дивлячись на те, що нові Методичні рекомендації проведення податкових перевірок ще не опубліковані, ДПАУ вже готує свої підрозділи діяти за новими правилами. До цього ж слідує готується і платникам податків. Детальний аналіз цих Методичних рекомендацій буде даний в одному з матеріалів видання "ЮРИСТ & ЗАКОН"як тільки цей документ пройде реєстрацію в Мінюсті. А питанням фактичних перевірок буде присвячена головна тема одного з найближчих номерів видання.

Поки ж можемо констатувати в одних питаннях поліпшення захисту платників податків від перевірок (зокрема, цьому сприятиме виписка напрямів на кожного перевіряючого), а в інших - погіршення (зокрема, можливість перевірок з боку ДПС різних рівнів).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини