Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Думка: проект закону про земельний кадастр не містить в собі головного - порядку ведення земельного кадастру

14.00, 26 травня 2011
2876
1

Ще один крок на шляху створення повноцінного ринку землі зробив законодавець, прийнявши за основу проект Закону України "Про Державний земельний кадастр" № 8077 (далі по тексту - Проект № 8077). Саме цей закон повинен забезпечувати функціонування єдиної інформаційної бази, в якій містяться відомості про об'єкти і суб'єктів земельних правовідносин. Крім того, ухвалення цього закону разом із законом про ринок землі являється умовою для зняття мораторію на оборот сільськогосподарських земель.

Примітно, що Проект № 8077 не визначає порядок ведення земельного кадаструяк це вимагає стаття 204 Земельного кодексу України (і нова редакція статті 202 Земельного кодексу України згідно з Проектом № 8077). Законодавець пішов по перевіреному шляху встановлення норми відсилання про те, що порядок ведення земельного кадастру має бути визначений Кабінетом Міністрів України. Це у свою чергу означає, що, незважаючи на ухвалення закону, практична реалізація його положень почнеться після прийняття вказаного порядку.

Також, варто відмітити, що Проект № 8077 містить в собі декілька неузгоджених положень. Зокрема, ст. 1 Проекту № 8077 дає визначення державного земельного кадастру, як інформаційної системи, яка також включає відомості про цільове призначення земельної ділянки. Тоді як, ст. 14 Проекту № 8077 говорить про те, що до відомостей про земельну ділянку, що містяться в державному земельному кадастрі відносять, крім усього іншого, інформацію про категорію земельної ділянки і ні слова не згадується про його цільове призначення.

Дмитро Сичкарь, адвокат АК "Коннов і Созановский"

Крім того, положенням Проекту № 8077 підтверджено існування паралельних реєстрів - Державного земельного кадастру і Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в яких відображатимуться відомості про зареєстровані речові права на земельні ділянки. При цьому порядок взаємодія між органами, які ведуть ці реєстри, повинен буде визначити Кабінет Міністрів України.

Цікавою новелою є вимога вказівки кадастрових номерів в рішеннях органів місцевого самоврядування чи органів державної влади про затвердження документації по землеустрою, про передачу земельних ділянок у власність або в користування, про зміну цільового призначення земельної ділянки. Також, примітно, що згідно з Проектом № 8077 кадастровий план складатиметься в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

У Проекті № 8077 визначені нові документиякі містять інформацію державного земельного кадастру і можуть надаватися суб'єктам земельних правовідносин. Так, окрім витягання з державного земельного кадастру, можуть надаватися довідкиякі містять узагальнену інформацію про землі, а також выкопировки з кадастрової карти (плану) і іншої картографічної документації.

Крім того, задекларовано положення про те, що нотаріуси зможуть видавати витягання з Державного земельного кадастру. При цьому, при здійсненні угоди відносно земельної ділянки сторони зможуть узяти витягання самостійно або доручити це нотаріусові. За Проектом № 8077 невід'ємною частиною витягання з державного земельного кадастру буде кадастровий план земельної ділянки.

До позитивних моментів Проекту № 8077 варто віднести визначення в Земельному кодексі України поняття "Формування земельної ділянки". Проте, на жаль, його зміст є неповним. Зокрема, згідно з Проектом № 8077 формування земельної ділянки передбачає визначення його площі, меж і внесення інформації про нього в Державний земельний кадастр. В той же час земельна ділянка, як об'єкт земельних стосунків, має і інші обов'язкові характеристики, зокрема, певним місцерозташуванням і наявністю титульних прав відносно нього. Це також виходить з визначення земельної ділянки (ст. 79 Земельного кодексу України).

Новелою Проекту № 8077 можна назвати визначення механізму внесення в державний земельний кадастр відомостей про суборенду, сервітут, які поширюються на частини земельних ділянок. Ця процедура здійснюється до реєстрації вищезгаданих прав. При цьому підтвердженням встановлення сервітута і виникнення суборенди окрім відповідних договорів буде витягання з державного земельного кадастру. Для реалізації цього положення, Закон України "Про землеустрій" пропонується доповнити статтею 55-1 "Технічна документація по землеустрою відносно встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди, сервітута".

Таким чином, Проект № 8077 містить в собі багато цікавих положень, які, у разі ухвалення закону, зможуть прояснити, а в деяких випадках поліпшити ситуацію в регулюванні певного круга земельних правовідносин. В той же час, закон не містить в собі головного - порядку ведення земельного кадастру. Більше того, певні положення не узгоджуються з іншими положеннями самого Проекту № 8077 і нормами чинного законодавства. Залишається тільки сподіватися, що цей закон буде допрацьований з урахуванням інтересів суб'єктів земельних правовідносин.

ДО ВІДОМА

Про положення проекту № 8077 ЛІГА :ЗАКОН писала в матеріалах "У парламенті зареєстрований проект Закону про Державний земельний кадастр"; "Проект закону про земельний кадастр: відомості кадастру будуть доступні в мережі Інтернет"; "Проект закону про земельний кадастр: коли земучасток стає об'єктом громадянських прав"; "Проект земельного кадастру : реєстрація земучастков"; "Проект про земельний кадастр: держакти на землю зникнуть" і "Проект про земельний кадастр: коло осіб, що мають право на витягання".

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему