Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набувають чинності нові митні правила про електронне декларування

26 травня 2011, 11:07
1382
0
Реклама

27 травня 2011 року набуває чинності наказ Держмитслужби від 17 березня 2011 року № 216яким затверджені Умови електронного декларування. Цими умовами удосконалиться процедура допуску підприємств до електронного декларування.

Після набуття чинності цих Умов припинить діяти нинішній Порядок визначення підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування.

Слід звернути увагу, що усі підприємства, внесені в нинішній Реєстр підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування (згідно з Порядком, що втрачає силу) будуть автоматично внесені в новий Реєстр підприємств, допущених до електронного декларування.

До речі, Держмитслужба істотно змінила підходи до включення підприємств у вказаний Реєстр. Якщо по діючому Положенню для включення в Реєстр підприємство повинне відповідати ряду критеріїв (наприклад, вимозі про незалучення до карної і адмінвідповідальності посадовців підприємства; про терміни здійснення підприємством ВЭД), то в новому документі цього взагалі немає. Єдиною вимогою, що перекочувала з Положення, є необхідність укладення з митниками договори про безперешкодний доступ до документів підприємства.

В результаті, спрощується і сам порядок внесення підприємств в Реєстр. У діючому Положенні передбачається первинна процедура оцінки підприємства на предмет відповідності вищезгаданим критеріям, яка здійснюється митними органами, в зоні дії яких знаходиться суб'єкт ВЭД. Тільки після цього митні органи подають в Держмитслужбу представлення про включення в Реєстр. Згідно з новими Умовами, підприємство подає заява і необхідні документи відразу в Держмитслужбу.

Крім того, умовами визначений порядок застосування митними органами електронного цифрового підпису суб'єкта ВЭД і низка інших запитань.

Відмітимо, що норми про електронну ГТД містяться в Положенні про вантажну митну декларацію. Нові Умови електронного декларування істотно спрощують цей процес і спрямовані на реалізацію положень Міжнародній конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур.

Крім того, звертаємо увагу, що Держмитслужба в листі від 06.05.2011 № 1.1/2-12.2/7305-ЕП розповіла про головні нововведення електронного декларування товарів, які чекають суб'єктів ВЭД після набуття чинності наказу Держмитслужби від 17.03.2011 № 216. Детально про цей лист читайте в матеріалі ЛІГА :ЗАКОН Процедура електронного декларування товарів : що нового?.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини