Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Завтра ДПАУ припинить своє існування

26 травня 2011, 10:55
8487
1
Реклама

27 травня 2011 року набуває чинності Указ Президента від 12 травня 2011 року № 584/2011яким затверджено Положення про Державну податкову службу України.

Одночасно втрачає силу Положення про Державну податкову адміністрацію України.

Необхідно відмітити, що затвердження нового Положення пов'язано з адмінреформою, що проводиться Президентом. Основним документом, регулюючим її проведення, є Указ Президента "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади".

Аналіз нового Положення дозволяє зробити висновок про те, що правове регулювання діяльності ДПС принципово не змінилося. Проте нове Положення відповідає новим нормам податкового законодавстватоді як нормативний акт, що втрачає силу, не мінявся з 2003 року.

Як видно з назви, ДПАУ скасовується, а усі податкові органи віднині називатимуться ДПС. У структуру ДПС входять центральний апарат і територіальні органи в АРК, Києві і Севастополі, областях, округах (на два і більше регіони), державні податкові інспекції в районах, містах (окрім Києва і Севастополя), районах в містах, міжрайонні, об'єднані і спеціалізовані податкові інспекції.

ДПС є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через Міністра фінансів.

Основними завданнями ДПС являється:

- внесення пропозицій по формуванню державної податкової політики і державної політики у сфері контролю за виробництвом і оборотом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

- реалізація вказаної держполітики;

- здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства і іншого законодавства у випадках, коли такий контроль покладений на ДПС, а також здійснення контролю за правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю сплати податків, зборів і інших платежів, встановлених законодавством;

- перешкодило злочинам і іншим правопорушенням, віднесеним до компетенції податкової міліції, їх виявлення, розкриття, припинення і розслідування.

Відмітимо, що в Положенні, що втрачає силу, ці завдання розкриті дещо ширше, проте аналіз повноважень ДПС дозволяє зробити висновок про те, що по суті ДПС продовжить виконувати ті ж завдання, що і ДПАУ.

Слід також відмітити, що основним документом, регулюючим діяльність ДПС, як і раніше являється Закон "Про Державну податкову службу". Крім того, ряд повноважень податкової служби конкретизований в Податковому кодексі.

__________________________

Будьте завжди в курсі останніх змін законодавства з ЛІГА :ЗАКОН! ЛІГА :ЗАКОН - Ваш правильний вибір! Не упустите можливість підключитися до системам ЛІГА :ЗАКОН по ексклюзивних акційним умовам і отримати подарунок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини