Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент легалізував застосування правил Инкотермс 2010 у внутрішніх договорах

23 травня 2011, 18:00
9870
6
Реклама

Президент підписав Указ № 589/2011яким відмінив Укази від 4 жовтня 1994 роки №567/94 і від 1 липня 1995 року №505/95. Таким чином був розрубаний гордіїв вузол проблем, пов'язаних з визначенням редакції правил Инкотермс, що підлягає застосуванню на території України.

Проблеми виникли після того, як з 1 січня 2011 року набули чинності правила Инкотермс 2010. Ця редакція правил стала переважною до застосування. В той же час п. 2 Укази №567/94 передбачає, що українські суб'єкти можуть застосовувати при складанні договорів (природно, тільки по праву України) лише ту редакцію правил Инкотермс, яка була опублікована в газеті "Урядовий кур'єр". Останньою опублікованою є редакція Инкотермс 2000.

Крім того, цим же Указом визначений обов'язок Кабміну організовувати публікацію нових редакцій в названій газеті. У свою чергу, правила Инкотермс є об'єктом авторського права і, відповідно, їх публікація можлива лише з відома правовласника (Міжнародної торгової палати (ICC). Ця організація згоди на публікацію Инкотермс 2010 в "Урядовому кур'єрі" не давала.

В результаті, у українських компаній не було легальної можливості в договорах, ув'язнених по праву України (тобто в усіх внутрішніх і як мінімум частини зовнішніх), прямо посилатися на Инкотермс 2010. Тепер же, після набуття чинності Указу № 589/2011така можливість з'явиться.

Нагадаємо, що при укладенні договорів постачання по праву України, їх умови повинні викладатися відповідно до вимог Инкотермс. Ця вимога закріплена в ч. 4 ст. 265 Господарського кодексу.

________________________________

Провідні професіонали вибирають системи інформаційно-правового забезпечення ЛІГА :ЗАКОН в якості свого основного робочого інструменту. Не упустите можливість підключитися до систем ЛІГА :ЗАКОН по ексклюзивних акційним умовам і отримати подарунок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини