Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відпустка по догляду за дитиною не включається в "лікарняний" страховий стаж

20 травня 2011, 12:01
4866
0
Реклама

На думку Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, викладеному в листі від 04.05.2011 № 04-29-1068починаючи з 1 січня 2011 року, період перебування застрахованої особи у відпустці по догляду за дитиною не зараховується в страховий стаж для цілей страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності. Також не враховується в страховий стаж період отримання застрахованими особами посібника з догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку.

Це пояснюється тим, що зарахування періоду перебування особи у відпустці по догляду за дитиною не передбачено Законом "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням і похованням". А посібник з догляду за дитиною не відноситься до виплат, передбачених окремими видів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Нагадаємо, що згідно ст. 37 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням і похованням" розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу застрахованої особи. Отже, особи, що знаходилися в течії трьох років у відпустці по догляду за дитиною, матимуть менший розмір "лікарняних", ніж ті, хто в цей час працював. Правда, суди можуть інакше розтлумачити, чи відноситься посібник з догляду за дитиною до окремих видів загальнообов'язкового державного соціального страхування, період виплати якого міг би включатися в страховий стаж, адже до 2008 року такі виплати включалися в перелік видів матеріального забезпечення, період виплати яких включався в страховий стаж, а Закон, що виключає їх з переліку, визнаний неконституційним.

______________________________________

У системах ЛІГА :ЗАКОНокрім завжди актуальної нормативно-правової бази, міститься широкий спектр аналітичних ресурсів для юристів, бухгалтерів, HR- фахівців і керівників. Приймайте тільки законодавчо обгрунтовані рішення з системами ЛІГА :ЗАКОН!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини