Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минсоцполитики хоче ввести карну відповідальність для працедавців за неоформлення на роботу, а працівників - штрафувати за несприяння перевіряючим

6 квітня 2011, 16:53
3153
4
Реклама

Міністерство соціальної політики розробило і оприлюднило на своєму офіційному сайті законопроектщо посилює відповідальність за порушення законодавства про працю.

Проектом пропонується нова редакція ст. 172 УК і встановлюється карна відповідальність за неоформлення трудових стосунків у випадку фактичного допуску працівника до роботи.

Працедавця, що не оформив працівника офіційно, за проектом чекає покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (від 3400 до 8500 гривен) або виправних робіт на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років (підприємцям, зрозуміло, в таких випадках заборонять займатися підприємництвом).

Таке саме покарання в карному порядку відповідно до проекту загрожує і за незаконне звільнення працівника, і за інші грубі порушення законодавство про працю.

Минсоцполитики має намір ввести також карну відповідальність за нарахування зарплати в розмірі нижче встановленого законодавством розміру мінімальної зарплати (за місяць - 960 грн., за годину - 5,77 грн.) Зараз в карному порядку карається тільки умисна невиплата зарплати як такої взагалі.

Збільшується законопроектом покарання у вигляді штрафу за ухилення від сплати податків, зборів і обов'язкових платежів. У тому числі єдиного соціального внеску.

Збільшуються і адміністративні штрафи за порушення трудового законодавства. Приміром, за порушення термінів виплати пенсій, стипендій, зарплатвиплату їх не у повному об'ємі проект передбачає штрафи для посадовців від 50 до 250 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 4250 гривен). Діючі норми у такому разі передбачаю від 30 до 100 мінімумів (від 510 до 1700 гривен).

Змінами в КоАП Минсоцполитики збирається встановити відповідальність не лише посадовців, але і рядових працівників підприємств і фірм за невиконання вимог представників контролюючих органів.

Працівників, пояснень чиновникам, що відмовилися від наданнящо завітало з перевіркою до господарюючого суб'єкта, державний орган, покликаний стежити за дотриманням прав цих працівників, пропонує карати штрафом від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (від 170 до 340 гривен).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини