Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відпустка - 2011: важливі правила придбання страховки

17.52, 20 квітня 2011
1943
0

Підбираючи собі путівку на літо, ми більше думаємо про підводне плавання, чим про підводні камені, пов'язані із страхуванням. Знаючи про свої законні права у сфері туристичного страхування, можна лег...

Абсолютно буденна ситуація. Турагент або туроператор підібрали Вам путівку, у вартість якої входить страхування. Ви можете запитати, чому саме ця страхова компанія або саме таке страхове покриття. Швидше за все, у відповідь Ви почуєте, що це обов'язкові умови, передбачені законом. Це - не зовсім правда.

Страховки, що продаються разом з туром, - це навантаження, на якому заробляють додаткові копійки страховик і туроператор, в основному користуючись тим, що Ви не знаєте своїх прав і не хочете "морочитися" зайвими паперовими питаннями.

Порядок страхування туристів, що виїжджають за рубіж, регулюється 7-м пунктом Ліцензійних умов здійснення туроператорской і турагентской діяльності, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва Міністерства культури і туризму України 11.09.2007 р. № 111/55. Згідно з цим наказом, туристична компанія, продаючи путівку, оформляє Вам страховий поліс на підставі Вашої ж письмової заяви. У цій заяві Ви вказуєте страхову компанію на власний розсуд.

Роман Бубликбізнес-аналітик, засновник консалтингової компанії "ФинКом Инвест"

Звичайна практика така, що у туриста навіть не запитують, в якій компанії він би хотів застрахуватися, не кажучи вже про умови і розмір покриття. Це питання Ви можете повністю віддати на відкуп операторові. Проте, якщо Вам важливо бути упевненим в тому, що про Вас потурбуються і не кинуть у поїздці наодинці з труднощами, Вам варто приділити своєму страхуванню декілька додаткових хвилин. Повірте, вони окупляться сторицею, і Вам не доведеться "посипати голову попелом", як це роблять більше безтурботні туристи. Крім того, якщо Ви віддаєте свої "кровно зароблені", Ви - хазяїн положення і маєте право "замовляти музику".

Який же страховий поліс вибрати? Є два основні типи. Перший: Ви самі несете усі витрати в поїздці, а після повернення, їх Вам компенсує страхова. Другий: усі питання, пов'язані з витратами на лікування за кордоном, регулює асистуюча компанія (партнер Вашої страхової компанії). Є ще комбінований вид, але він зустрічається рідше.

Звичайно ж, для туристів прийнятніше другий варіантадже не дай Бог, станеться щось серйозне. У "екзотичних" країнах випадки харчового отруєння не рідкість, а різниця в ціні між другим і першим варіантом соизмерима з вартістю декількох пляшок води.

У туристичному страхуванні, як в науковій діяльності, не так важливо яка тема дисертації, скільки те, хто науковий керівник. Отже, важлива не лише страхова компанія, але і що асистує.

Якщо Ви вирішили на відпочинку присвятити деякий час активним розвагам, переконаєтеся, що в пакет послуг, які Ви придбаваєте, разом з самою розвагою входить страховка. Річ у тому, що стандартний туристичний поліс припускає, що Ви більшість часу проведете на пляжі або у басейну. І якщо з Вами щось станеться під час катання на квадрациклах, рафтинга і ін., компанія має усі законні права відмовити Вам в страховому відшкодуванні. В той же час, купувати розширену страховку на увесь термін путівки заради однієї півгодинної забави теж економічно не вигідно. Розумний баланс - страховка на час заходу.

Інша справа, якщо ви затятий прихильник екстремальних задоволень. Уважно ознайомтеся з умовами страховки і вибирайте той варіант, який гарантує Вам виплати у разі отримання травми під час таких небезпечних розваг. Врахуйте, що вартість такого полісу буде в півтора-два рази дорожче звичайного.

Приємна новина для тих, хто часто виїжджає в закордонні подорожі. Згідно зі все тим же п 7. Ліцензійних умов, якщо у Вас вже є оформлена страховка, то при купівлі туру Вам досить просто проінформувати про це туроператора або турагентство, надавши копію діючого страхового полісу. В цьому випадку туроператор не має права вимагати купівлі ще і тієї страховки, що йде "в навантаження" до путівки.

Нехай Ваш відпочинок буде яскравим і незабутнім, а усі труднощі перекладете на свого страховика і туроператора. Приємних Вам подорожей!

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему