Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держмитслужба істотно спростила порядок електронного декларування

18 квітня 2011, 11:09
821
0
Реклама

Наказом Держмитслужби від 17 березня 2011 року № 216 затверджені Умови електронного декларуванняякими удосконалиться процедура допуску підприємств до електронного декларування. Вони набудуть чинності через 30 днів з дня офіційної публікації.

Після набуття чинності цих Умов, припинить діяти нинішній Порядок визначення підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування.

Слід звернути увагу, що усі підприємства, внесені в нинішній Реєстр підприємств, до товарів яких може застосовуватися процедура електронного декларування (згідно з Порядком, що втрачає силу) будуть автоматично внесені в новий Реєстр підприємств, допущених до електронного декларування.

До речі, Держмитслужба істотно змінила підходи до включення підприємств у вказаний Реєстр. Якщо по діючому Положенню для включення в Реєстр підприємство повинне відповідати ряду критеріїв (наприклад, вимозі про незалучення до карної і адмінвідповідальності посадовців підприємства; про терміни здійснення підприємством ВЭД), то в новому документі цього взагалі немає. Єдиною вимогою, що перекочувала з Положення, є необхідність укладення з митниками договори про безперешкодний доступ до документів підприємства.

В результаті спрощується і сам порядок внесення підприємств в Реєстр. У діючому Положенні передбачається первинна процедура оцінки підприємства на предмет відповідності вищезгаданим критеріям, яка здійснюється митними органами, в зоні дії яких знаходиться суб'єкт ВЭД. Тільки після цього митні органи подають в Держмитслужбу представлення про включення в Реєстр. Згідно з новими Умовами, підприємство подає заява і необхідні документи відразу в Держмитслужбу.

Крім того, умовами визначений порядок застосування митними органами електронного цифрового підпису суб'єкта ВЭД і низка інших запитань.

Відмітимо, що норми про електронну ГТД містяться в Положенні про вантажну митну декларацію. Нові Умови електронного декларування істотно спрощують цей процес і спрямовані на реалізацію положень Міжнародній конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини