Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Литвин і інші пропонують створити фонд підвищення родючості грунтів як складову частину держбюджету

18 квітня 2011, 09:30
537
0
Реклама

Група народних депутатів з фракцій Партії регіонів і Блоку Литвина представила на розгляд парламенту законопроект № 8385 про посилення контролю за використанням земельних ресурсів.

Проектом пропонується доповнити перелік спеціальних органів виконавчої влади, що здійснюють контроль за користуванням і охороною земель ще одним органом, уповноваженим на держконтроль за дотриманням стандартів і нормативів у сфері охорони земель, - спеціально уповноваженим центральним органом з питань нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

До його повноважень пропонується віднести нагляд за дотриманням науково обгрунтованих сівозмін, за зміною показників якісного стану сільськогосподарських грунтів і своєчасним проведенням заходів по збереженню (відновленню, підвищенню) їх родючості.

Економічне стимулювання такого ефекту відповідно до проекту проводитиметься шляхом компенсації сільгоспвиробникам їх витрат на підвищення родючості грунтів за умови позитивного балансу поживних речовині, навпаки, відшкодуванню засобів до держбюджету землекористувачами при негативному балансі.

Перелік нормативів у сфері охорони земель в зв'язку з цим планується доповнити показниками винесення поживних речовин з грунтів урожаєм сільгоспкультур.

Проектом пропонується також створити у складі Державного бюджету України Державний фонд економічного стимулювання підвищення родючості грунтів, який, як випливає з пояснювальної записки до проекту, повинен буде поповнюватися за рахунок штрафів за недотримання проектів землеустрою і встановлених сівозмін, а також за рахунок компенсацій втрат поживних речовин з гумусу і грунтів, що виникли із-за допущеного негативного балансу елементів грунтів при їх безгосподарному використанні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини