Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: за порушення "докодексовых" періодів штрафи стягуватимуться в розмірах, встановлених НК

11 квітня 2011, 14:58
1291
3
Реклама

ДПАУ в листі № 5545/6/10-1015/1035 від 18 березня 2011 року розглянула питання застосування штрафних санкцій, у тому числі, за порушення податкового законодавства, що мали місце до вступу діючого Податкового кодексу в силу.

Основні пункти позиції податківців наступні. Якщо щось (подія, дія) не було порушенням податкового законодавства до 01.01.2011 року, а з набуттям чинності НК стало порушеннямто застосовувати діючі зараз санкції не можна, оскільки не можна притягати до відповідальності за таке порушення взагалі через положення ст. 58 Конституції (про те, що закони не мають зворотної сили в часі).

До тих же порушень податкового законодавства, які визнавалися такими і законодавством діючим (НК), і попереднім, застосовуватимуться санкції, передбачені діючим НК. Тут ДПАУ у своїх виводах відштовхується від положень пункту 113.3 НК, згідно з яким застосування штрафних (фінансових) санкцій, не передбачених Кодексом і іншими законами України, не дозволяється.

Проте санкція може відповідно до НК за те ж "податкове правопорушення" бути жорсткішою, ніж що існувала за таке ж порушення до набуття чинності НК. Із цього приводу ДПАУ мовчить. І вважає, що за результатами документальних перевірок за податковий період до 2011 року відповідальність застосовуватиметься в порядку і розмірах, встановлених Податковим кодексом. Без варіантів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини