Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламентарі підготували нову главу Податкового кодексу про упрощенцах

23 березня 2011, 09:00
5181
0
Реклама

Група народних депутатів подала на розгляд парламенту законопроект № 8276 про зміни в Податковий кодекс по спрощеній системі оподаткування.

Проектом пропонується податковою адресою платника податків - фізичної особи рахувати не місце його проживання, а місце здійснення ним підприємницькій діяльностіа також ввести в НК нову Главу I розділу XIV, яка в редакції, запропонованій владою, після протестів підприємців була виключена при розгляді і прийнятті Податкового кодексу.

Платниками податку по спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності по запропонованій авторами документу схемі можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.

Фізичні підрозділяються на 5 категорій залежно від напряму діяльності, об'єму виручки за рік, наявність найнятих робітників і їх кількості. Граничний об'єм виручки для фізосіб-підприємців, що не притягають найману силу, в залежності об напрями діяльності не повинен перевищувати 200 тис. і 300 тис. гривен. Стелю виручки для притягаючих найманих робітників складає 3 млн гривен.

Витрати на придбання товарів і активів у фізосіб-підприємців деяких категорій (3 і 5) включатимуться до складу витрат (тобто не будуть базою оподаткування по податку на прибуток).

До 3 категорії віднесені фізособи, кількість найнятих робітників для яких не обмежена, а об'єм річного виторгу не перевищує 300 000 гривен. До 5 - діючі в області права, бухобліку, аудиту, консалтингу, маркетингу, інжинірингу, інформатизації, реклами фізособи, а також страхові агенти, якщо у них немає найнятих робітників і їх виручка за рік не перевищує 200 000 гривен.

З юридичних осіб на "упрощенку" мають право суб'єкти господарювання, в яких середня кількість працівників за рік не перевищує 50 чоловік, а граничний об'єм виручки - 10 млн. гривен. Організаційно-правова форма власності значення не має.

При цьому у будь-якому випадку не можуть стати упрощенцами: фінансові посередники (окрім страхових агентів), банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі суспільства, страхові компанії, інвестиційні фонди, реєстратори цінних паперів; суб'єкти, діючі у сфері ігорного бізнесу, обміну валюти, у сфері телерадіомовлення, добувні дорогоцінні метали і коштовні камені, що роблять вироби з них, що добувають корисні копалини, що здають в оренду несільскогосподарські землі; виробники підакцизних товарів.

Ставка єдиного податку встановлюється щорічно сільськими, селищними і міськими радами. Діапазон (залежно від категорії підприємця) - від 20 до 500 гривен. Для тих, у кого необмежене число найманої сили і виручка не більше 3 млн гривен в рік ставка передбачена в 3% від об'єму виручки.

Для юридичних осіб ставу єдиного податку складає 3% (при окремій сплаті ще і ПДВ) і 5 % (при включенні ПДВ до складу єдиного податку) від виручки. Податок підлягає сплаті щомісячно не пізніше 20 чисел місяця, що йде за звітним. Періодом передбачені рік (майже для усіх) і квартал (для 1 категорії - працюючих без найманої праці і з річним виторгом не більше 300000 гривен).

Хочете завжди бути в курсі змін законодавства? Розуміти що відбувається в правовому полі України і приймати тільки законодавчо обгрунтовані рішення? Підключайтеся до інформаційно-правових систем ЛІГА :ЗАКОН! ЛІГА :ЗАКОН - інструмент для ухвалення правильних рішень!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини