Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушив меморандум - заплати мільярд...

16.10, 22 березня 2011
1515
3

. . . чи чи блефує уряд у бензиновому питанні

Значне підвищення цін на бензин, яке сталося останнім часом, спричинило ряд заяв державних чиновників про те, що таке підвищення порушує вимоги законодавства, і до порушників можуть бути застосовані штрафи в розмірі від 300 до 900 мільйонів гривен. При цьому, до порушень, як правило, відносять перевищення рекомендованої цінирозрахованою експертно-аналітичною групою з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів.

В той же час, постачальники нафтопродуктів не поспішають знижувати ціни на бензин до рівня рекомендованих цін, що вказує на те, що, швидше за все, вони не дуже побоюються застосування вказаних штрафів, більше того, має місце зворотний процес - підвищення експертно-аналітичною групою рекомендованої ціни. Ця ситуація викликає питання про те, наскільки обов'язкова для постачальників вказана рекомендована ціна і про можливість притягнення до відповідальності за її порушення.

Рекомендована ціна на нафтопродукти - історія виникнення

Серпень 2006 року - чергове значне підвищення цін на нафтопродукти, призводить до підписання 21 серпня 2006 року між Кабінетом Міністрів України і підприємствами і компаніями, які ведуть діяльність на внутрішньому ринку нафти і нафтопродуктів Меморандуму про партнерство. Саме цим Меморандумом передбачено, що Кабінет Міністрів України забезпечить створення і регулярну роботу вищезгаданої експертно-аналітичної групи (далі - ЭАГ) у складі представників центральних органів виконавчої влади і компаній учасників ринку.

Віталій Кулинич, юрист ЮФ Magisters

При цьому, в Меморандумі не обумовлено, що ЭАГ розраховує рекомендовані ціни на нафтопродукти. Так, в документі, в частині цін на нафтопродукти, йдеться тільки про обробку ЭАГ питання зміни світових цін, що стосується, на нафту і нафтопродукти, цін внутрішнього ринку з метою створення рівних і прозорих умов конкуренції вітчизняних товаровиробників і імпортерів. В той же час, ЭАГ (її секретаріат) систематично розраховує рекомендовані ціни на нафтопродукти і доводить їх до відома учасників ринку.

Механізм державного регулювання цін

Законодавством України передбачена можливість використання в господарській діяльності як вільних цін, так і державних фіксованих і регульованих цін. При цьому, вільні ціни встановлюються на усі види продукції (робіт, послуг)за винятком тих, на які встановлені державні ціни.

Державне регулювання цін здійснюється шляхом встановлення фіксованих державних і комунальних цін, граничних рівнів цін, граничних рівнів торгових націнок і постачальницьких винагород, граничних нормативів рентабельності або шляхом впровадження обов'язкового декларування зміни цін.

Державні фіксовані і регульовані ціни встановлюються на ресурси, які чинять визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін, а також на продукцію і послуги, які мають істотне соціальне значення для населення. Перелік таких ресурсів, продукції, послуг, а також органів державної влади і органи місцевого самоврядування, які регулюють ціни на них, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Способом держрегулювання ціни на нафтопродукти, являється включення їх Кабміном у відповідний перелік

Таким чином, передбаченим законодавством способом державного регулювання ціни на нафтопродукти, являється включення Кабінетом Міністрів України певних нафтопродуктів у перелік продукції, товарів і послуг, на які встановлені державні фіксовані і регульовані ціни.

Так чи здійснюється державне врегулювання ціни на бензин?

Перелік продукції, товарів і послуг, ціни на які підлягають державному регулюванню, а також повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування по такому регулюванню, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548. У вказаний перелік урядом постійно вносяться зміни, проте у діючу редакцію такого переліку бензин не включений.

Таким чином, на даний момент державне регулювання цін на бензин способом, передбаченим законодавством, не здійснюється, а регулювання цін на бензин, яке здійснюється згідно з вищезгаданим Меморандумом про партнерство, не грунтується на законодавстві, і по цьому рішення про затвердження рекомендованих цінприйняті у рамках такого регулювання (рішення ЭАГ), не є обов'язковими.

Останній раз бензин тимчасово (до 1 січня 2006г.) був внесений в Перелік продукції, товарів і послуг, ціни на які підлягають державному регулюванню на основі постанови Кабінету Міністрів від 9 квітня 2005 р. № 265. Указною постановою були введені граничні торгові націнки на дизельне паливо і бензини моторні на рівні не вище 15% від їх оптово-відпускної ціни або митної вартості. Також, вказаною постановою Мінекономіки було уповноважено встановлювати граничні рівні оптово-відпускних цін на дизельне паливо і бензини моторні.

Встановлення граничних торгових націнок може бути дійсно ефективним способом недопущення можливого надмірного підвищення цін

В умовах значного росту цін на нафту, а також різної якості нафтопродуктів, що поставляються, введення граничного рівня оптово-відпускних цін виглядає недоцільним, але встановлення граничних торгових націнок може бути дійсно ефективним способом недопущення можливого надмірного підвищення цін.

Таким чином, у врегулюванні цієї спірної ситуації між урядом і постачальниками нафтопродуктів багато що залежить від того, коли уряд визначитися по якому шляху воно йде :

- або залишає вільними ціни на нафтопродукти і при цьому припиняє вимагати утримання їх на певному рівні, а у разі потреби впливає на ціни іншими способами, наприклад, забезпечує через мережу заправок, які належать суб'єктам господарювання підконтрольним державі, наявність нафтопродуктів за цінами які уряд вважає обгрунтованими;

- або вводить державне регулювання цін на нафтопродукти способом, передбаченим законодавством, і організовує ефективний контроль за їх дотриманням.

Чи будуть застосовані штрафи до постачальників нафтопродуктів?

Оскільки, як вказувалося вище, рішення ЭАГ про затвердження рекомендованих цін на нафтопродукти не є обов'язковими, то сам по собі факт перевищення таких цін не може бути основою для притягнення до відповідальності постачальників нафтопродуктів, у тому числі і для накладення штрафів.

Що стосується можливості накладення штрафів, передбачених законодавством про захист економічної конкуренції, то вірогідність застосування таких штрафів є незначними. Так, для накладення штрафу за антиконкурентні погоджені діїнеобхідно довести факт того, що підвищення ціни на нафтопродукти є наслідком погоджених дій постачальників нафтопродуктів по встановленню такої ціни, що за наявності таких об'єктивних чинників як ріст ціни на нафту і підвищення акцизу на бензин буде, швидше за все, дуже проблематичним.

Що стосується можливості накладення штрафу за зловживання монопольним положенням на ринкуто навряд чи підприємства, що володіють мережами автозаправок на території України, потрапляють під визначення суб'єкта господарювання, що займає монопольне положення.

Відсутність підстав для накладення штрафів, мабуть, розуміють і держоргани. Цим, швидше за все, і пояснюється той факт, що рішення про накладення штрафів, про можливість прийняття яких було заявлено ще в січні, на сьогодні так і не прийняті. Якщо ж такі рішення все-таки будуть прийняті, тобто вагоме підстави стверджувати, що у зв'язку з обставинами, про які вказувалося вище, такі рішення будуть скасовані адміністративними судами у рамках справ відкритих по позовах постачальників нафтопродуктів.

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему