Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набули чинності зміни до актів НБУ, що стосуються валютних операцій інвесторів-нерезидентів

22 березня 2011, 11:00
2331
0
Реклама

22 березня 2011 року набуло чинності постанова Правління Нацбанку від 22 грудня 2010 роки № 572. Цим документом внесені зміни в Інструкцію про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах, Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою і в Положення про порядок іноземного інвестування в Україну.

Говорячи про зміни в Положення про порядок іноземного інвестування необхідно, зокрема, відмітити, що віднині під інвестиційним рахунком розумітиметься поточний рахунок в іноземній валюті 1-ої групи Класифікатора інвалют і банківських металів, затвердженого постановою Правління НБУ від 4 лютого 1998 роки № 34.

Отже, іноземні інвестиції в Україну дозволені виключно в гривнях і в інвалюті 1-ої групи Класифікатора (вільно конвертованій валюті, широко використовуваній для здійснення платежів по міжнародних операціях і що продається на головних валютних ринках світу).

Знову в п. 2.1 цього Положення повернулася офіційна нормавідповідно до якої уповноважений банк може безпосередньо зараховувати на поточний рахунок резидента інвалюту, що поступила в його адресу з-за кордону в якості іноземної інвестиції, наприклад, внеску в статутний капітал підприємства з іноземними інвестиціями.

Втім, це фактично було можливо і раніше (см лист НБУ від 4 червня 2010 року № 13-215/2974-9413).

Уточнений порядок зарахування інвалюти 1-ої групи Класифікатораяка ввезена в Україну власником інвестиційного рахунку (уповноваженим ним особою) і задекларована митницею під час його в'їзду до України на його власний інвестиційний рахунок.

Крім того, іноземні інвестори отримали право для здійснення в Україні спільної інвестиційної діяльності без створення юридичної особи перераховувати інвалюту з-за кордону чи засоби в інвалюті і гривнах з інвестиційного рахунку на рахунок спільної діяльності.

Згідно з нормами Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою, уповноважені банки можуть купувати (обмінювати) інвалюту з метою повернення за рубіж іноземних інвестицій, а також прибутків, прибутків, інших засобів, отриманих іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні. При цьому змінами уточнений перелік документів на підставі яких банки можуть купувати інвалюту.

В порядку відкриття, використання і закриття рахунків заслуговують на увагу такі коригування. На поточний інвалютний рахунок резидента-фізособи (п. 7.12 Інструкцій про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах) можуть бути зараховані грошові кошти іноземного інвестора, перераховані з рахунку резидента-посередника (повіреного, комісіонера) на користь такої фізособи (власника рахунку) за продані їм об'єкти інвестиційної діяльності в Україні.

Відповідно, з поточного інвалютного рахунку резидента-фізособи можна перераховувати інвалюту на рахунок резидента-посередника (повіреного, комісіонера), який за дорученням власника такого рахунку або іноземного інвестора на підставі договору комісії або доручення здійснює купівлю-продаж об'єкту інвестиційній діяльності в Україні.

Усім вказаним, а також іншим змінам до цих нормативно-правових актів НБУ присвячена стаття "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" "Здійснення валютних операцій : є зміни".

Про усі найважливіші зміни у сфері фінансів і оподаткування читайте в професійному інформаційно-аналітичному виданні для бухгалтерів "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН. ЛІГА :ЗАКОН - Ваш правильний вибір!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини