Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ роз'яснила, від яких податкових пільг по ПДВ відмовитися не можна

14 березня 2011, 11:54
1596
0
Реклама

У листі ДПАУ від 4 березня 2011 року № 6286/7/16-1517 йдеться про можливість платників ПДВ відмовитися від застосування податкових пільг по ПДВ на один або декілька податкових періодів.

Виходячи з норм Податкового кодексуДПАУ повідомляє, що суть податкової пільги полягає в звільненні окремого платника податків від нарахування і сплати податку і збору або в сплаті ним податку (збору) в меншому розмірі. За загальним правилом, платник податків має право відмовитися від такої пільги або припинити на час її дія.

Відносно ПДВ можливий тільки один вид податкової пільгипередбаченою для окремого платника податків, а саме: вказане в підпункті "б" пункту 30.9 ст. 30 НК право на зменшення податкового зобов'язання після нарахування податку, тобто право на формування податкового кредиту.

Усі інші пільги, передбачені розділом Кодексу про ПДВ, торкаються звільнення від сплати податку не окремого платника податків, а окремих операцій ним здійснюваних (ст. 197 розділу V НК, а також деякі пункти підрозділу 2 розділи XX НК).

Таким чином, на думку ДПАУ, від встановлення пониженої ставки ПДВ (підпункт "в" пункту 30.9.ст. 30 НК) і звільнення від сплати ПДВ (підпункт "г" пункту 30.9 ст. 30 НК) платники ПДВ не можуть відмовитисяоскільки ці пільги надаються не безпосередньо платникам податків, а торкаються конкретних операцій, вказаних в Кодексі.

Про усі найважливіші зміни у сфері фінансів і оподаткування читайте в професійному інформаційно-аналітичному виданні для бухгалтерів "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" у системах ЛІГА :ЗАКОН. ЛІГА :ЗАКОН - Ваш правильний вибір!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини