Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності новий єдиний Порядок роботи податкових постів на акцизних складах

12 березня 2011, 10:00
1160
0
Реклама

Податкові пости на підприємствах, що використовують пільговий спирт, діятимуть за єдиними правилами. 12 березня 2011 року набув чинності Порядок роботи представників органів державної податкової служби на акцизних складах і податкових постах, затверджений наказом ДПАУ від 11 січня 2011 року № 14замінюючий ряд скасованих документів, що регулювали раніше це питання.

Порядком встановлюється механізм здійснення контролю представниками органів ДПС за виробництвом і оборотом спирту етилового, спирту етилового денатурованого (технічного), біоетанолу, горілки і лікеро-горілчаних виробів на акцизних складах і підприємствах, де використовується спирт, отриманий по нульовій ставці акцизного збору.

Зокрема, встановлено, що податковий пост створюється на підприємствахде використовується спирт, отриманий по нульовій ставці акцизного збору, для виробництва:

- продуктів органічного синтезу, що не містять у своєму складі більше 0,1 % залишкового етанолу, і відвантаження спирту виробникам проводиться в межах квот, встановлених Кабміном;

- лікарських засобів, окрім лікарських засобів у вигляді бальзамів і еліксирів, і відвантаження спирту виробникам проводиться в межах квот, встановлених Кабміном;

- виноградних і плодово-ягідних виноматериалов і сусла;

- бензинів моторних зі змістом біоетанолу, этил-трет-бутилового ефіру, інших добавок на основі біоетанолу;

- біопалива.

Податковий пост здійснює постійний безпосередній контроль за дотриманням порядку відпустки спирту, сплатою акцизного податку і цільовим використанням спирту, а у разі виявлення порушень вживає заходи згідно із законодавством.

Передбачені також обов'язки розпорядників акцизних складів:

- надавати предствителю ДПС окреме приміщення і вживати заходи по попередженню несанкціонованого втручання в його роботу;

- встановлювати і підтримувати у належному виді замки, лічильники і інші подібні пристрої, які можуть бути витребувані представником ДПС для виконання поставлених завдань;

- забезпечувати облік наявності і руху сировини, спирту і водно-спиртових розчинів в незавершеному виробництві горілки і лікеро-горілчаних виробів, а також готової продукції, що знаходиться на акцизному складі або підприємстві; надавати достовірну інформацію про наявність і рух вказаних об'єктів, документи первинного обліку, бухгалтерського обліку і звітності для ознайомлення.

Слід зазначити, що особливості оподаткування вказаних підакцизних товарів, а також функціонування акцизних складів передбачені статтями 229 і 230 Податкового кодексу. Проте податкові пости існували і до введення в дію НК, зокрема, їх створення передбачалося наказом ДПАУ від 24 березня 2004 року № 160 "Про посилення державного контролю за виробництвом і оборотом спирту, повнотою і своєчасністю надходження до бюджету акцизного збору" і рядом інших нормативно-правових актів ДПС. Функції цих податкових постів були схожі з передбаченими новим Порядком. Усі ці акти втрачають силу одночасно з початком дії нового Порядку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини