Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Положення про розгляд скарг на повідомлення-рішення податківців набуло чинності

2 лютого 2011, 13:00
2423
0
Реклама

Положення про порядок надання і розгляду скарг платників податків органами державної податкової службизатверджена наказом ДПАУ 23 грудня 2010 року під № 1001, набуло чинності 31 січня 2010 року.

Положення поширюється на порядок оскарження податкових повідомлень-рішень про визначення сум грошових зобов'язань платників податків, а також будь-яких інших рішень органів податкової служби, що стосуються податків, тобто регламентує адміністративний порядок оскарження рішень податківців і не торкається судового оскарження.

Про подачу скарги у вищестоящий орган ДПС обов'язково має бути письмово повідомлений орган, що видав повідомлення-рішення (тобто орган, рішення якого оскаржиться).

Сама первинна скарга подається у письмовій формі впродовж 10 календарних днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Днем подачі скарги в податкову вважається день фактичного її отримання ДПС або дата, вказана на штемпелі на конверті, якщо скарга посилається поштою.

Якщо скарга спрямовується не у зв'язку з порушеннями податкового законодавства, термін оскарження складає 30 днів. Цей же термін поширюється на оскарження рішень про нарахування податківцями фізособам сум плати за землю. Скарга, подана з порушенням терміну і порядку оскарження, не розглядається.

У разі незадоволення первинної скарги можна повторно подати скаргу в орган ДПС більше високого рівня впродовж 10 календарних днів з дня отримання рішення за первинною скаргою.

Обов'язок доказу правомірності донарахувань, відповідно до п. 10 Положень, покладається на органи податкової служби.

Подача скарги припиняє виконання платником грошових зобов'язань, вказаних в повідомленні-рішенні, до закінчення процедури админобжалования. Сума обжалуемого грошового зобов'язання вважається при цьому неузгодженою.

Органи ДПС зобов'язані прийняти мотивоване рішення впродовж 20 календарних днів. Якщо в цей термін рішення на скаргу (або про продовження терміну розгляду) не поступило, скарга вважається повністю задоволеною. У разі продовження терміну розгляду скарги пеня (незалежно від результатів оскарження) за час продовження не нараховується.

У рішенні за скаргою, яке викладається на бланку органу ДПС, податковий орган може не лише залишити рішення нижчестоячої інстанції в силі, але і збільшити суму грошового зобов'язання або податкового боргу. З іншого боку, законодавство зобов'язує при можливому різночитанні правових норм, як на користь платника податку, так і на користь контролюючого органу, приймати рішення на користь платника. При цьому навіть "можуть враховуватися податкові консультації" (але, на жаль, можуть і не враховуватися).

День закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов'язання платника податківнезалежно від подальшого оскарження в суді.

Детальніше про усі зміни податкового законодавства і взаємини з Державною податковою службою читайте в популярних щотижневих електронних виданнях "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН" і "Дебет-кредит" у системах ЛІГА :ЗАКОН.

Компанія "ЛІГА :ЗАКОН" проводить унікальну акцію - усі володарі ексклюзивного диска з офіційним текстом Податкового кодексу від ЛІГА :ЗАКОН мають можливість з 17 січня по 11 лютого підключитися до системам ЛІГА :ЗАКОН на пільгових умовах*! Не упустите можливість підключитися до ЛІГА :ЗАКОН!

* під "пільговими умовами" мається на увазі підключення за 60 гривен при единоразовой платі абонентського обслуговування за 4 місяці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини