Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Критичний погляд на спрощене оформлення ДТП

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно дорожньо-транспортних подій і виплати страхового відшкодування"прийнятий 17 лютого парламентом (см "Ухвалений Закон про зміни порядку оформлення матеріалів ДТП : у разі "легких" аварій співробітників ДАІ викликати не доведеться"не стільки спрощує і прискорює процедуру оформлення "легких" ДТП, скільки ускладнює процедуру отримання страхового відшкодування і збільшує риски страхового шахрайства.

Процедура прискореного оформлення ДТП без участі ДАІ, звичайно, може обрадувати деяких водіїв, яким набридає годинами чекати співробітників ДАІ і які вважають, що самі могли б оформити ДТП набагато швидше і якісніше за працівників ДАІ.

Проте слід розуміти, що, по-перше, без залучення ДАІ можна буде оформляти лише ті ДТП, в яких:

- відсутні травмовані і загиблі;

- жоден з водіїв не має ознак алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або перебування під дією лікарських препаратів, що знижують увагу і швидкість реакції;

- беруть участь тільки забезпечені транспортні засоби (тобто, якщо при ДТП пошкоджені дорожні споруди, же/д переїзди, інше майно, то без ДАІ не обійтися);

- водії усіх транспортних засобів - учасники ДТП згодні з обставинами їх здійснення (у тому числі, хтось повинен буде визнати свою провину і стати перед ризиком регресу).

Євгеній Даниленко, юрист-аналітик "ЮРИСТ & ЗАКОН"

По-друге, навіть якщо усі вказані умови будуть дотримані, водіям ще необхідно буде правильно заповнити повідомлення про ДТП, відобразив в нім, у тому числі, типову схему ДТП. МТСБУ, звичайно, зобов'язали затвердити типові схеми ДТП, проте водіям необхідно буде, як мінімум, знати їх і правильно відобразити в повідомленні.

Якщо ж вони допустять помилки, неправильно визначивши обставини ДТП, то вони ризикують не отримати страхового відшкодування. Тим більше що процедура розслідування ДТП і ухвалення рішення про виплату страхового відшкодування цим Законом ускладнилася і збільшилася в часі. Причому це стосується не лише тих ДТП, які оформлені учасниками ДТП самостійно.

Так, аварійного комісара тепер доведеться чекати не до трьох, а до 10 робочих днів (і весь цей час автомобіль повинен знаходитися в змозі, ідентичному тому, що настало після ДТП). А на ухвалення рішення про виплату або невиплату страхового відшкодування у страховика тепер є не один місяць, а майже три (90 днів) з моменту отримання заяви про страхове відшкодування.

Крім того, сама процедура розслідування страхового випадку і ухвалення рішення про страхову виплату, зазнала істотних змін, про які можна буде упізнати в наступному номері видання "ЮРИСТ & ЗАКОН".

А ось для кого такі зміни дійсно вигідні, так це для різного роду страхових шахраїв. По-перше, вони зможуть організовувати і самостійно оформляти ДТП, не несучи при цьому адміністративної відповідальності. По-друге, вони зможуть заощадити на вартості страхових полісівоформивши транспортні засоби на пільгові категорії населення. Адже тепер 50% скидку на страхові поліси пільговики зможуть оформляти не лише на ті транспортні засоби, якими вони управляють, але і на будь-які інші, що належать їм на праві власності.

Детальніше про усі нововведення Закону і пов'язані з ним риски читайте в наступному номері видання "ЮРИСТ & ЗАКОН".

Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
Увійти
На цю ж тему