Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки уявило свій новий законопроект про внутрішню торгівлю

16 лютого 2011, 09:30
2711
0
Реклама

Міністерство економіки оприлюднило на своєму веб-сайті черговий проект Закону "Про внутрішню торгівлю" (раніше такі проекти розроблялися як самим Міністерством, так і Держкомпідприємництва). Проект регламентує стосунки, пов'язані з торговою і виробничо-торговою діяльністю, господарювання, що виникають між суб'єктами, органами державної і місцевої влади.

Проект Закону не торкається торгівлі ліками, електричною і тепловою енергією, цінними паперами, нерухомістю, лотерейними білетами, вхідними квитками до установ культури і спорту, проїзними квитками, знаками поштової оплати, не розфасованими для продажу газом і водою, предметами релігійного культу в культових закладах, біржової торгівлі, торгівлі закладеними речами в ломбардах.

У внутрішній торговій діяльності проект виділяє роздрібну і оптову торгівлю, мережеву торгівлю - продаж товарів через багаторівневу мережу торгових агентів без участі посередниківдистанційну торгівлю - продаж товару поза об'єктами торгівлі за допомогою засобів зв'язку, коли замовлення товару не співпадає в часі з його безпосереднім отриманням споживачем.

Обов'язковою умовою мережевої торгівлі є наявність офісних і складських приміщень для прийняття, зберігання і підготовки товару до продажу, а дистанційною - наявність офісного приміщення для оформлення документів по купівлі-продажу (см "Мінекономіки пропонує штрафувати інтернет-магазини, що не мають офісних приміщень").

Ніяких обмежень по товарах для дистанційної торгівлі цим проектом (на відміну від проекту Держкомпідприємництва) не встановлено.

Торгову діяльність на торгових площах понад 200 кв. метрів за проектом можуть здійснювати лише юридичні особи. Це жорсткіша норма в порівнянні з попереднім проектом Мінфіну - він передбачав такі обмеження для торгових площ понад 400 кв. метрів

Нестаціонарні об'єкти торгівлі можуть розміщуватися лише на період часу і в місцях, визначених органами місцевого самоврядування.

Відносно об'єктів торгівлі передбачені вимоги пристосованості їх до покупців з обмеженими фізичними можливостями, а також безпеці для життя і здоров'я покупців, збереження майна покупців і охорона природного довкілля.

Порядок організації роботи роздрібних ринків по законопроекту встановлюватиме Кабмін.

Передбачений облік об'єктів торгівлі місцевими радами на основі інформації, що надається податковими органами після видачі торгових патентів.

Про результати торгової діяльності суб'єкти господарювання у терміни, встановлені для подачі податкової звітності повинні будуть подавати звіт, що включає відомості про товарообіг оптової (роздрібною) торгівлі і ресторанного господарства, ціни на соціально значущі товари.

Постачальники і роздрібні торговці продовольчими товарами зобов'язані, згідно з проектом, робити висновок між собою письмові договори з усіх питань відшкодувального характеру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини