Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доручення на авто можуть відмінити, замінивши її спеціальною заявою. Коментар юриста ЮФ Cai & Lenard

11 лютого 2011, 09:27
8450
21
Реклама

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могилев виступає за відміну доручень на управління транспортними засобами. Про це Міністр заявив після наради з керівниками підрозділів ДАІ з питання дотримання законності під час несення служби.

При цьому він пояснив, що альтернативним може стати варіант поводження власника транспортного засобу з заявою в ДАІу якому буде вказано, хто окрім нього може управляти його транспортним засобом. Таку заяву людина може принести особисто в ДАІ або, нотаріально завіривши, відіслати його поштою, а співробітники ДАІ протягом доби повинні будуть занести дані, вказані в заяві, у базу даних.

На думку А. Могильова, це значно полегшить оформлення документіві у разі потреби будь-який співробітник ДАІ зможе впродовж декількох хвилин перевірити по базі, чи на законних підставах та або інша людина управляє транспортним засобом, що належить іншому.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Олена Зайцева,

старший юрист ЮФ Cai & Lenard:

"Поки точно не відомо, що буде із вже оформленими дорученнями"

Прокоментувала ситуацію для ЛІГА :ЗАКОН старший юрист ЮФ Cai & Lenard Олена Зайцева: "У кожної монети дві сторони: що з одного боку сприймається як корисне і зручне спрощення, з іншою виявляється обходом закону і козирем аферистів. У ситуації з активним використанням доручення для прикриття звичайного купівлі-продажу не дивне (як мінімум) питання продавця про те, як йому бути, коли його колишній автомобіль перепродається далі вже звичайним способом (і без його відома), а йому несподівано приходить запрошення відвідати ДПІ і сплатити податок з перепродажу. Адже доручення - це право надавати довірителя перед іншими особами, діяти від імені і в інтересах довірителя (у рамках, вказаних в дорученні). З іншого боку, з відміною доручень звичний порядок купівлі-продажу автомобілів істотно ускладниться, у зв'язку з чим підвищиться і ціна продажу.

Тут необхідно зробити обмовку, що вищесказане торкається доручень, що припускають право продажу (виходячи із заяви Міністра про те, що він "прибічник відміни усіх доручень"). Якщо ж говорити тільки про доручення на право управління ТС, з альтернативою звернення власника ТС безпосередньо в ДАІ, то це просто заощадить власникам засобу у розмірі ціни нотаріального оформлення доручення і процесуально спростить органам ДАІ ведення відповідної бази даних. В той же час, поки точно не встановлено, на яких умовах можна буде вносити у базу ім'я того, кого автовласник вирішує наділити правом управління ТС, і невідомо, що буде із вже оформленими дорученнями".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини