Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент прийняв за основу проект закону "Про ринок земель"

9 грудня 2011, 15:32
2390
0
Реклама

Парламент 245 голосами "за" прийняв за основу проект Закону "Про ринок земель" № 9001-д, авторства Григорія Калетника (ПР).

Згідно з проектом, круг власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва обмежений громадянами України, територіальними громадами і державою в особі держорганів, Ради Міністрів АРК, Державного земельного банку.

Планується, що Державний земельний банк буде створений за рішенням Кабміну. За своїм статусом він - спеціалізований іпотечний банк, що має виняткове право заставодержателя земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і фермерського господарства. Його основним завданням є кредитування сільськогосподарських товаровиробників під заставу землі і іншого майна.

На банківські і інші кредитні установи, до яких перейшло право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в рахунок погашення заборгованості по договірних зобов'язаннях, покладатиметься обов'язок по їх відчуженню впродовж шести місяців з дня придбання земельної ділянки на земельних торгах. Проте, ця вимога не буде поширюється на Державний земельний банк.

Проектом передбачається обмеження на площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільгоспвиробництва, що може перебувати у власності однієї особи - 100 га (сюди включається і площа земельних ділянок, якими ця особа володіє на праві загальної пайової власності).

У разі придбання земельної ділянки площею більшою, ніж вказано вище, власник зобов'язаний буде в течії року з моменту отримання права власності привести розміри площі у відповідність з вимогою закону.

Не більше 6000 гектарів сільськогосподарських угідь на території одного району і 5 відсотків площі сільськогосподарських угідь на території області - такі обмеження по загальній площі орендованих одним обличчям земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Подарувати земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва можна буде тільки чоловікові, родичам (дітям, батькам, рідним і двоюрідним братам, сестрам, дідові, бабусі, рідним дядько, тітці і племінникам), державі або територіальній общині.

Проект закону припускає, що покупець земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва зобов'язаний буде уявити декларацію про джерела вступу засобів за формою, затвердженою Кабінетом міністрів України.

Набуття чинності закону прив'язують до 01 січня 2013 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини