Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав закон про зміни в оподаткуванні при здачі держпідприємств в оренду і концесію

9 грудня 2011, 12:10
2093
1
Реклама

Як повідомляє офіційний веб-сайт Глави держави, Президент підписав Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно стимулювання інвестицій у вітчизняну економіку".

Законом передбачена передача орендарям і концесіонерам прав і обов'язків по погашенню грошових зобов'язань і податкового боргу переданих в оренду або концесію державних або комунальних підприємств.

З числа об'єктів обкладення НДСом виключена орендна плата і концесійні платежі по договорах оренди (концесії) цілісних майнових комплексів державних і комунальних підприємств (їх структурних підрозділів), якщо орендодавцями виступають органи державної влади і місцевого самоврядування і платежі зараховуються до державного або місцевого бюджету.

Закон набуде чинності 1 січня 2012 року.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Маркіян Мальский, керівник Західноукраїнської філії адвокатського об'єднання Arzinger

Зміст Закону прокоментував для ЛІГА :ЗАКОН Маркіян Мальский, керівник Західноукраїнської філії адвокатського об'єднання Arzinger, адвокат LL.M., MILE: "17.11.2011 р. був ухвалений Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно стимулювання інвестицій у вітчизняну економіку", яким передбачено ряд змін, безпосередньо спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату у рамках державно, - публічного партнерства .

В першу чергу позитивними змінами, пов'язаними з ухваленням цього законопроекту, є виключення з переліку операцій, оподатковуваних ПДВ, нарахувань на суму орендної або концесійної плати за договором оренди (концесії) державного або комунального майна. Відповідні зміни були внесені в пп. 196.1.15 ст. 196 НК України, згідно з якими операції по оплаті орендної (концесійною) плати по договорах оренди (концесії) державного або комунального майна, орендодавцями або концессиедателем по яких виступають органи державної влади або місцевого самоврядування, більше не вважатиметься об'єктом обкладення ПДВ.

Одночасно цим законопроектом вносяться зміни в ст. 98 НК України, що фактично спричинить виникнення додаткових ризиків і зобов'язань у інвесторів. Так, у разі ухвалення рішення об реорганізації або передачі цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства в оренду або концесію, орендар або концесіонер придбаває права і обов'язки відносно погашення грошових зобов'язань або податкового боргу, що виникли у такого підприємства до його передачі, пропорційно долі балансової вартості майна, отриманого в оренду або концесію згідно з розподільним (передавальному) балансом або актом. При цьому орендар або концесіонер отримує такі обов'язки з правом отримання (повернення) переплати і невідшкодованих сум податків (зборів), які були у державного або комунального підприємства на момент передачі цілісного майнового комплексу структурного підрозділу в оренду або концесію.

Таким чином, додатковим бар'єром укладення державно-приватних договорів стане необхідність приватного партнера здійснювати комплексну оцінку ризиків у зв'язку з необхідністю прийняття обов'язку погашення грошових зобов'язань або податкового боргу державних або комунальних підприємств шляхом проведення юридичних і економічних аналізів наслідків переходу таких зобов'язань. Крім того, виникає питання доцільності передачі таких обов'язків при укладенні відносно короткострокових, в порівнянні з концесією, договорів оренди державних і комунальних цілісних майнових комплексів.

Відповідні зміни в податковому законодавстві набувають чинності з 1 січня 2012".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини