Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У першому читанні ухвалений законопроект, що відносить проблемність банку до банківської таємниці

7 грудня 2011, 14:23
1251
0
Реклама

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 9342 про систему гарантування вкладів фізосіб, згідно з яким банківською таємницею є прийняття НБУ рішення про віднесення банків до категорії проблемних. Автором проекту є "регіонал" Віталій Хомутынник.

Проектом функції по обов'язковому гарантуванню вкладів фізичних осіб і виведенню неплатоспроможних банків з ринку здійснюватиме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, підзвітний КМУ і НБУ. Учасниками Фонду, що сплачують збори, в обов'язковому порядку будуть усі банки.

До компетенції Фонду віднесено також нормативне регулювання системи гарантування вкладів - прийняття обов'язкових для виконання усіма банками (а також юр- і фізособами) актів. Фонд здійснюватиме і контроль виконання банками зобов'язань по участі в системі гарантування вкладів, перевіряючи, у тому числі, повноту і достовірність ведення бази даних про вкладників.

Виведення банку з ринку і призначення тимчасової адміністрації, згідно з проектом, Фонд може почати тільки після прийняття НБУ рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Таке віднесення, у свою чергу, можливо у випадках:

- не приведення банком своєї діяльності у відповідність законодавству впродовж 180 днів після визнання його проблемним (для цього досить одного з 5 критеріїв, вказаних в проекті закону, крім того, НБУ має право віднести банк до проблемних і по інших підставах, встановлених нормативними актами самого НБУ). Віднесення банку до проблемних, як вже було сказано, є банківською таємницею;

- зниження розміру регулятивного капіталу або нормативу адекватності регулятивного капіталу до однієї третини від мінімального рівня, встановленого законом або нормативно-правовими актами НБУ;

- невиконання банком впродовж 10 днів підряд 10 і більше відсотків своїх зобов'язань перед вкладниками і іншими кредиторами.

Ліквідовувати банк зможе тільки НБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини