Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГКЦБФР змінила порядок збільшення і зменшення статутного капіталу акціонерних товариств

7 грудня 2011, 10:55
1752
0
Реклама

Рішенням ГКЦБФР №1181 затверджений Порядок збільшення (зменшення) статутного капіталу публічного або приватного акціонерного товариства.

Новий Порядок знімає ряд протиріч між Законом "Про акціонерні товариства" і доки діючі Положенням про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу АТ, затвердженим рішенням ГКЦБФР № 387 від 22.02.2007 р.

Так, процедура реалізації переважного права акціонерів на придбання акцій в новому Порядку приведена у відповідність з нормами вказаного закону, згідно з якими, вона здійснюється до початку розміщення акцій, а не під час його, як це передбачено діючим Положенням.

Затвердження ринкової вартості акцій наглядовою радою або загальними зборами акціонерів, якщо створення ради не передбачене статутом, згідно з Порядком, є першим етапом збільшення статутного капіталу АТ. Це положення Порядку відповідає вимозі ст.22 Закону "Про акціонерні товариства" здійснювати розміщення акцій за ціною не нижче за її ринкову вартість. Раніше необхідність проводити оцінку Положенням не передбачалася.

Цікаво, що реінвестиція дивідендів, згідно з новим Порядком, не входить до числа джерел збільшення статутного капіталу. В той же час перелік джерел розширений. Новим джерелом названий додатковий капітал або його частина. Проте таке джерело не зможуть використовувати банки і небанківські фінансові установам.

Порядком встановлюються особливості збільшення (зменшення) статутного капіталу акціонерного товариства з єдиним акціонером, а також АТ з особливостями управління, де функції загальних зборів виконуються іншою особою відповідно до законодавства.

Рішення набуде чинності з дня його офіційної публікації. Одночасно з цим втратять силу Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, а також Положення про порядок реєстрації випуску акцій акціонерного товариства при збільшенні статутного фонду у зв'язку з індексацією основних фондів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини