Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ підтвердив, що перешкоджати виїзду ТС з парковки при неоплаті - незаконно

29 грудня 2011, 11:55
2097
0
Реклама

Визначенням № До/9991/5802/11, До/9991/4318/11 Вищий адміністративний суд погодився з висновками судів нижчестоячих інстанцій про визнання незаконним і не діючим абзацу першого пункту 31 Правив парковки транспортних засобів, затверджених постановою Кабміну від 03.12.2009 р. № 1342, яким передбачено, що у разі повної або часткової несплати вартості послуг за змістом майданчиків для платної парковки оператор має право перешкоджати виїзду транспортного засобу з майданчика шляхом застосування спеціальних пристроїв-шлагбаумів або технічних засобів для перешкоди виїзду.

Така позиція суду аргументована тим, що Кабмін наділив правом тимчасово затримувати транспортні засоби осіб, не уповноважених на це законами України, і у випадках, не передбаченому законами України, що свідчить про порушення вимог законності при прийнятті пункту 31 Правив.


Крім того, Суд підкреслив, що згідно із статтею 41 Конституції і статті 319 Цивільного кодексу, власникові гарантується право здійснювати відносно свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Правомочність власника може бути обмежена або припинена тільки у випадках і в порядку, встановлених законом. За станом на день ухвалення рішення у справі правому затримувати ТС наділені лише уповноважені особи Державтоінспекції згідно частини другої статті 52-1 Закону "Про дорожній рух" і положень Кодексу про адміністративні правопорушення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини