Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав закон про зміни в адміністративному судочинстві

27 грудня 2011, 17:20
2980
4
Реклама

Сьогодні, 27.12.2011г., Президент підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно вдосконалення окремих положень адміністративного судочинства" (на базі законопроекту № 8736).

Згідно із Законом, не підлягатиме розгляду адмінсудом звернення особи, що бере участь в справі, якщо в нім не вказано місце проживання або місцезнаходження (для ДЗИГ) особи, якщо воно не підписане або неможливо встановити його авторство, а також, якщо воно містить висловлювання, що свідчать про неповагу до суду.

Встановлюється 6-місячний термін для звернення до суду з позовом для суб'єктів владних повноважень (органів влади).

Розширюється до безкінечності число способів задоволення вимог суб'єкта владних повноважень по адміністративних позовах (нині КАС містить вичерпний перелік таких способів).

Згідно із Законом, підтвердити процесуальні повноваження представника фізичної особи в адміністративному судовому процесі можна буде лише двома способами: або нотаріально засвідченим дорученням, або дорученням, засвідченим посадовцем, якому "відповідно до закону надано право свідчити дорученню" (діюча ж редакція статті 58 КАС передбачає набагато ширші можливості підтвердження повноважень представників в процесі - зокрема, за допомогою доручень, засвідчених посадовцями підприємств, установ і організацій, в яких довіритель працює, вчиться, служить, знаходиться на стаціонарному лікуванні, а також за місцем проживання (перебування)).

Законом також вводяться додаткові підстави для передачі справ з одного адміністративного суду в іншій - випадки, при яких суд, що розглядає справу, або суддя цього суду можуть бути сторонами у справі.

Вирішення питання про передачу адміністративної справи надається суду, або в порядку судового засідання, або в порядку письмового виробництва (тобто без судового засідання), тоді як діюча редакція КАС передбачає виключно перший варіант. Це рішення не викладатиметься в окремому визначенні суду (окрім передачі справ при ліквідації суду), йому буде наданий статус документу, не підмета оскарженню.

Законом викладена в іншій редакції стаття 183-3 КАС - про особливості виробництва по деяких видах звернень в адмінсуд податківців. Діюча редакція передбачає порядок, при якому впродовж 72 годин суд, не повідомляючи платника податків про засідання може прийняти рішення про припинення витратних операцій, стягнення засобів по податковому боргу платника, про админаресте його майна. Нова редакція передбачає повідомлення платника про відкриття подібної справи в суді.

КАС доповнений новим розділом про відновлення втраченого судочинства у адміністративних справах.

Закон набуде чинності наступного дня після його офіційної публікації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини